До последния момент ме джуркаше утопията, че Пловдив ще стане столица на културата. Ето, че тази утопия свърши своята работа, каза на откриването на театралния фестивал Стефан Данаилов

Да запазим това въодушевление до 2019-та, пожела на публиката професорът

Добър вечер, столичани! Така зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов поздрави публиката на старта на театралния фестивал Сцена на кръстопът тази вечер в Дома на културата. Маратонът започна тази вечер в „Борис Христов” с предпремиерата на спектакъла на Драмата „Сако от велур” по пиесата на Станислав Стратиев, а завесата вдигна таткото на 18-годишния формат Стефан Данаилов. Темата на тазгодишния фест е Утопията, а в нея още с първата вечер заживя препълнената до всеки инч зала на бившия Синдикален. Особен е въздухът и климатът в Пловдив след това, което се случи преди по-малко от седмица. Слушайки за утопията си спомних първите срещи на един инициативен комитет, който бе конструиран в Пловдив за бъдещата кандидатура на града за Европейска столица. Откровено казвам, следейки амбициите на оставалите градове и най-вече София, в мене също до последния момент ме джуркаше утопията, че Пловдив ще стане столица. Тази утопия, която ни беше обхванала, свърши своята работа. И ето, че това, което предстои да се случи в Пловдив и цяла България, е нещо уникално и голямо. Преди 30 години, когато Мелина Меркурий е предложила да се състояват такива градове-столици на европейската култура, не знам дали си е представяла, че след толкова години и нейните комшии българи ще добият това право. Най-вече аз съм щастлив от това ще е именно тук, на територията на този уникален град, каза създателят на Сцената Стефан Данаилов.

Ламбо припомни, че театралният маратон навършва пълнолетие. 18 години са сериозна работа. На тази възраст вече се издават международни паспорти. Едно поколение е израснало покрай този фестивал. Така че, това, което ни предстои от тук нататък, е ние имайки международния паспорт в следващите три години, този фестивал да добие вида, в който започна преди 18 години. Разбира се с финансовите недоимъци и в община, и в държава, до този момент стигнахме дотук. Но сега следва този фестивал да добие международен облик. Надявам се, без в момента да съм такъв утопист, че Европейската столица на културата ще е празник на България и всички участници в това прекрасно състезание. Пловдив, вече сме европейска столица и най-важното е, че всички ние трябва да запазим въодушевлението си в следващите години до тази сакрална 2019-та, каза от сцената Стефан Данаилов.


 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…