Един спектакъл за всепобеждаващата Любов! Спектакъл, обединил в себе си всички познати ни днес изкуства! Спектакъл за силата на човешкия дух и победата над Съдбата!

Пловдивската публика ще има шанса да преживее един изключително атрактивен и модерен спектакъл, вдъхновен от легендите за траките по нашите земи. Премиерата на „Орфей и Евридика“ в Пловдив е на 19 септември от 20.00 часа на Античния театър. Спектакълът е без аналог е Европа. На сцената ще прозвучи на живо музика от Древен Египет и Елада, български фолклорни мотиви, „La favola d‘Orfeo“ на Монтеверди, както и метъл композиции на Ghost Warfare, солисти, хор, музиканти, танцьори и артисти от България, Италия, Кипър, Франция и Холандия.

В представлението се използват 3D мапинг, мултимедийни и специални ефекти.

Орфей е първият културен герой на Европа. Неговата личност е един от обединителните фактори и обща ценност с европейско значение. Орфей е символ на мира и спокойствието от античната тракийска митология. Въпреки огромното културно многообразие на Балканите, всеки жител на този полуостров е запленен от идеята за човека, който със силата на своето изкуство, карал дори свирепите горски зверове да легнат кротко в краката му. Той е символ и на вечната и завладяваща любов. Дори Боговете, нехаещи за човешкото страдание се преклонили пред любовта му към Евридика и ги взели на Олимп...

По времето на Ренесанса, преди 420 години, Орфей вдъхновява бащата на операта Клаудио Монтеверди да напише години „La favola d’ Orfeo”. Спектакълът използва част от музикалния текст на това произведение, но пресъздава познатият мит за любовта на Орфей и Евридика по нетрадиционен и иновативен начин, като включва и малко познати древноегипетски и древногръцки музикални произведения, мотиви и музикални инструменти от българския фолклор, както и съвременна музика в „твърдите“ стилове – метъл, хип-хоп (когато действието се пренася в подземното царство). Съвременната музика е написана специално за случая. Музикалната и сценичната интерпретация на спектакъла са оригинални, като произведението на Монтеверди е повод за избухването на огромна творческа енергия и вдъхновение и създаването на съвършено нов културен продукт, близък до съвременната сетивност и провокиращ въображението и чувствата на широк кръг зрителска аудитория. 

Спектакълът е музикално – танцов. В него се използват и специални визуални ефекти открити и създадени от нашия екип. Визията и танцът „превеждат“ на по-неизкушения зрител фабулата, заложена в текстовете на операта и химните на Орфей, които ще звучат в оригинал. За първи път в България се прилага подобен синкретичен подход към интерпретацията на това световно известно произведение. Eкипът е създал зрелищен, комуникативен и изискан спектакъл, представящ в най-добра светлина съвременната българска култура.

Спектакълът, по идея на Румяна Бъчварова, е реализиран от постановъчен екип в който личат имената на някои от най-големите творци в съвременната българска и европейска музика и сценични изкуства, начело с обявения за музикант на годината диригент Йосиф Герджиков, проф. д-р Александър Илиев  - хореография и режисура, Йосиф Герджиков – диригент, Димитър Савчов – 3D мапинг, мултимедия и специални ефекти.

Замислен и реализиран като произведение на най- високо професионално ниво, с използването на атрактивен сценичен език, спектакълът ще приобщи и публика, която традиционно не би посетила оперните зали. Чрез използването на интериора на Античния театър за естествен декор в Пловдив ще се свържат античното културно наследство със съвременното живо изкуство като се създаде и неповторима и запомняща се атмосфера, която ще остави незабравими спомени у зрителя.

Билети можете да закупите от билетен център пред Община Пловдив, на всички каси на Ивентим и онлайн на eventim.bg.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…