Зам.-кметът Пламен Панова: Фестивалът гради образа на нашия град като законодател на музикални събития от най-висока класа

Дъждът не уплаши зажаднялата за концертен живот публика (ГАЛЕРИЯ)

Таня Грозданова

Гласът на „Страдивариус“ - световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова, сопран, Камерзенгерин на Виенската опера откри XI Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” 2020. Първият концерт от пролетното издание на един от най-елитните форуми за класическа музика в България, част от Културния календар на Община Пловдив, се състоя на сцената на Малката раннохристиянска базилика.

С този емблематичен концерт домакините на обекта от ОИ „Старинен Пловдив” отново отвориха врати за изявите на именитите музиканти, включени в програмата на фестивала, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Най-нетърпеливите почитатели на оперната прима и влюбените в класическата музика пловдивчани заеха места в двора на Малката базилика час преди концерта.

Поради огромния интерес към събитието и ограничения брой места в залата, то беше излъчвано и на LED екран в дворното пространство на Малката базилика, като по този начин повече хора имаха възможност да се насладят на ангелския глас на знаменитата певица, която омая пловдивската публика с рецитала си от творби на Джакомо Пучини, П.И.Чайковски и Сергей Рахманинов. Клавирният съпровод бе поверен на един от най-известните акомпаниращи пианисти проф. Боряна Ламбрева.

Дъждът не уплаши зажаднялата за концертен живот публика да се наслади на дългоочакваното изживяване.

Фестивалът бе открит от Мила Павлова, артистичен директор на Фондация „Музикартисимо“ и Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив.

Мила Павлова изказа своята огромна благодарност към община Пловдив, заради дългогодишната подкрепа и коректно партньорство.

Това е мечтаното откриване на фестивала. От години се опитваме да включим в програмата концерт на световноизестната оперна прима Красимира Стоянова, но поради изключително заетия ѝ график по международните сцени с години напред, това гостуване не е можеше да се осъществи досега. Благодаря на Община Пловдив, че със своята далновидност, гъвкавост и подкрепа направи възможно провеждането на фестивала в тази извънредна ситуация. Тази подкрепа ни даде и спокойствието, още по-ценно и важно в условията на пандемията, което ни позволи да направим необходимите промени, но да мислим и работим активно да се случи най-доброто на сцената на фестивала“, каза двигателят на фестивала, изтъкнатата наша флейтистка Мила Павлова.

Заместник-кметът Пламен Панов поздрави гостите от името на кмета на Пловдив Здравко Димитров, който бе изпратил и красива кошница с цветя.

За мен е висока чест и удоволствие да открия XI-ия Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” - едно от най-елитните музикални събития в България! Щастлив съм, че като  част от Културния календар на Община Пловдив, година след година, фестивалът гради образа на нашия град като законодател на музикални събития от най-висока класа. Днешното откриване е една малка победа над последиците от пандемията, която не успя да ни спре. Фестивалът стартира триумфално и изкачва най-високия връх с концерт на  световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова. С огромно удовлетворение бих искал да отбележа още един важен факт, че „Дни на музиката в Балабановата къща“ има една безценна мисия  – да предоставя форум за изява на млади дарования, като им осигурява рядката привилегия да свирят на една сцена с прочути артисти, да участват  в майсторски класове, водени от световноизвестни корифеи в професията“, каза заместник-кметът Панов. Той благодари специално на Мила Павлова – сърцето, „двигателят“ на фестивала за неуморните усилия и вдъхновение,  заради които „Дни на музиката в Балабановата къща“  се превърна в събитие с уникален знак.  

„Благодаря ви, че сте тук. Без маски, без ръкавици и щастливи! Готови да се понесете на крилете на музиката и на ангелите. В тази удивителна зала има ангели и те са навсякъде около нас. Сигурна съм!“, каза Красимира Стоянова, която отново бе подготвила изненада за публиката.

В последните години световната оперна прима отдава време и сили на обучението и подкрепата на млади таланти. От 2017 тя задълбочава сътрудничеството си с МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” чрез инициирането на поредица от концерти, в които представя млади перспективни певци, избрани и подготвени от нея.

На своя рецитал в Малката базилика миналата вечер, тя представи младата българска надежда, 22-годишният тенор Йосиф Славов, на когото със сигурност предстои бляскава музикална кариера.

Големият артист, Красимира Стоянова, след бурните аплодисменти, неколкократни бисове, на финала на своя рецитал пя заедно с Йосиф.

След концерта тя бе изненадана от свои състуденти и колеги, които я чакаха с огромно вълнение.  Красимира Стоянова завършва своето висше музикално образование в АМТИИ – Пловдив със специалности: цигулка, пеене и музикална педагогика и работи няколко години като цигулар в Пловдивска филхармония.

Една приказна изложба съпътства звездния концерт на Красимира Стоянова - картините на художничката Соня Манолова грееха на самата сцена на Малката базилика.

Соня Манолова е родена в София (1963). Завършва столичната художествена гимназия (1982) и Националната художествена академия (1989). През 1991 печели стипендия, отпускана по програмата за културен обмен между страните от Източна Европа и Швейцария – ARTEST, със съвместното участие на фондация „Samuel Buffat”, за шестмесечна творческа работа в Женева, Швейцария.

„Младата художничка се представя със забележително освободена техника в един свят, привидно експлодиращ, но където фрагментите се нареждат в цикъла на една символика на непрекъснатото прераждане и диалога между силата на нощта и надеждата от деня и светлината. Соня се изразява като скитник, изпълнен със щастие, в полето на своите сънища.”/Joseph Paul Schneider „Luxemburger Wort” – 20.12.1994/.

Днес, фестивалната програма продължава. На откритата сцена в къща Хиндлиян от 18.30 часа ще зазвучи бароковата цигулка на Зефира Вълова – безспорен корифей в България в областта на предкласиката, бароковия фагот на Сабина Йорданова и чембалото на Василий Илисавски.

При дъжд концертът ще се проведе в Големия салон на Балабановата къща, обявиха организаторите.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…