Print this page

Школата за народни танци „Луди Млади“ в Пловдив, ознаменува своята 10-годишнина със запомнящ се концерт. В неделния 25-и ноември Домът на културата „Борис Христов“ в града под тепетата бе изпълнен до краен предел с участници и зрители. Ръководителите на школата обявиха и следващата ѝ стъпка по пътя на реализирането на нейната мисия, а именно официалното учредяване на Народно читалище „Проф. Кирил Дженев – 2018“.

По случай 10 години от създаването си, Школа за народни танци „Луди Млади“, една от най-известните и дейни школи в град Пловдив, организира близо двучасов концерт за любителите на българския фолклор. Мащабното събитие събра на една сцена над 230 танцьори на школата, 50 от които деца на възраст между 3 и 13 години. Заедно, всички те изобразиха чрез магията на танцовото изкуство различни сцени от бита и културата на нашите предци. Красивите български хорá, съчетани с вдъхновена сценография, изкусна хореография и пъстроцветни носии от всички фолклорни области, завладяха публиката и реално изпълниха мотото на концерта, а именно „Предай нататък“.

За атмосферата в залата и визуален завършек на постановката допринесоха и картините на известния български художник Васил Горанов. Той предостави две от своите произведения за мултимедийното оформление на концерта.

Голямата зала се оказа недостатъчна да събере всички желаещи, а билетите бяха разпродадени 3 седмици преди самата дата. В крайна сметка, над 600 човека успяха да се насладят на спектакъла на школата, като част от тях бяха правостоящи.

В края на шоуто на сцената заваляха множество цветя и поздравителни адреси от колеги и приятели на школата.

На самия финал ръководителите на школата обявиха и следващата ѝ стъпка към реализирането на нейната мисия за предаване на любовта и преклонението към българските корени, а именно учредяването на Народно читалище „Проф. Кирил Дженев – 2018“, носещо името на основателя на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и виден педагог-хореограф в историята на фолклорното танцово изкуство. Целта и амбицията на настоятелството и членовете на читалището е то да дава възможност на все повече хора да се докоснат до магията, наречена български фолклор.

*Школа за народни танци „Луди Млади“ е създадена през 2009 г., първоначално като клуб за любители, желаещи да изучават български хорà. През 2010 г. се сформира и едноименният Фолклорен Ансамбъл към школата, който само за няколко месеца има изнесени над 20 концерта в страната и чужбина. През същата година се поставя и началото на ежегодния фолклорен фестивал за любителски групи от цялата страна „На хорото под Тепето“. Той е единствената подобна инициатива за град Пловдив и се осъществява именно благодарение на организаторите от школата в лицето на нейните ръководители Петя и Цвятко Маринови.

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…