Школата за народни танци „Луди Млади“ в Пловдив, ознаменува своята 10-годишнина със запомнящ се концерт. В неделния 25-и ноември Домът на културата „Борис Христов“ в града под тепетата бе изпълнен до краен предел с участници и зрители. Ръководителите на школата обявиха и следващата ѝ стъпка по пътя на реализирането на нейната мисия, а именно официалното учредяване на Народно читалище „Проф. Кирил Дженев – 2018“.

По случай 10 години от създаването си, Школа за народни танци „Луди Млади“, една от най-известните и дейни школи в град Пловдив, организира близо двучасов концерт за любителите на българския фолклор. Мащабното събитие събра на една сцена над 230 танцьори на школата, 50 от които деца на възраст между 3 и 13 години. Заедно, всички те изобразиха чрез магията на танцовото изкуство различни сцени от бита и културата на нашите предци. Красивите български хорá, съчетани с вдъхновена сценография, изкусна хореография и пъстроцветни носии от всички фолклорни области, завладяха публиката и реално изпълниха мотото на концерта, а именно „Предай нататък“.

За атмосферата в залата и визуален завършек на постановката допринесоха и картините на известния български художник Васил Горанов. Той предостави две от своите произведения за мултимедийното оформление на концерта.

Голямата зала се оказа недостатъчна да събере всички желаещи, а билетите бяха разпродадени 3 седмици преди самата дата. В крайна сметка, над 600 човека успяха да се насладят на спектакъла на школата, като част от тях бяха правостоящи.

В края на шоуто на сцената заваляха множество цветя и поздравителни адреси от колеги и приятели на школата.

На самия финал ръководителите на школата обявиха и следващата ѝ стъпка към реализирането на нейната мисия за предаване на любовта и преклонението към българските корени, а именно учредяването на Народно читалище „Проф. Кирил Дженев – 2018“, носещо името на основателя на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и виден педагог-хореограф в историята на фолклорното танцово изкуство. Целта и амбицията на настоятелството и членовете на читалището е то да дава възможност на все повече хора да се докоснат до магията, наречена български фолклор.

*Школа за народни танци „Луди Млади“ е създадена през 2009 г., първоначално като клуб за любители, желаещи да изучават български хорà. През 2010 г. се сформира и едноименният Фолклорен Ансамбъл към школата, който само за няколко месеца има изнесени над 20 концерта в страната и чужбина. През същата година се поставя и началото на ежегодния фолклорен фестивал за любителски групи от цялата страна „На хорото под Тепето“. Той е единствената подобна инициатива за град Пловдив и се осъществява именно благодарение на организаторите от школата в лицето на нейните ръководители Петя и Цвятко Маринови.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…