Културната столица на Европа за 2019-а снощи имаше удоволствието да се потопи в традициите на тюркските народи за празниците, посветени на пролетта - Невруз. 70 артисти от 10 страни изправиха на крака пловдивчани с традиционните за всеки от тях музика и танци в препълнената зала на Драматичния театър под тепетата.

Празникът „Невруз“, който традиционно се празнува от много народи, живеещи в Северното полукълбо, гостува с голям концерт на представителни ансамбли в Пловдив. Пловдивчани бяха първите европейци, които имаха възможността да го видят. Тази година празненствата са тръгнали от град Кастамону - Културна столица 2018 на Тюркския свят.

Днес  за нас е чест да пренесем тези празненества и в избрания за Европейска столица на културата 2019 град Пловдив, което  в същото време  е и добър преимер за взаимодействието на културите, каза в приветствието си главният секретар на ТЮРКСОЙ посланик Дюдейн Касеинов от Казахстан. Той поздрави гостите на спектакъла от свое име и от името на Международната организацип за Тюркска Култура (ТЮРКСОЙ).

От тук честитя празника Невруз както на братските народи, които го честват така и на  цялото човечество. Тази година в пет балкански държави в рамките на празненествата Невруз 70 артисти от 10 страни от сибир до Турция ще ни представят всички цветове на Тюркския свят.

Невруз е общо културно наследство на тюркския свят в същото време е и световна културна ценност. ЮНЕСКО  през 2009 година включи НЕВРУЗ в списъка на нематериалните културни ценности.  Общото събрание на ООН през 2010 година със свое решение обяви 21-ви март като международен ден Невруз.ТЮРКСОЙ, осъществи две мероприятия НЕВРУЗ както в ЮНЕСКО така и в общото събрание на ООН.

ТЮРКСОЙ е една организацията, която може да се нарече UNESCO на Тюркския свят. Споделя принципите и целите на UNESCO. В този контекст сближаване на културите, укрепване на толерантността са сред основните ни цели. Във време когато се увеличава езикът на омразата и се разпростанява все повече отчуждението и нетолерантността, светът има най-много нужда от диалог и взаимно уважение. А културата и изкуството са най- ефектибният път за комуникация и разбирателство.

Генералното консулство на Република Турция в Пловдив беше домакин на концерта „Цветни мелодии от тюрксия свят“. Събитието беше организирано под патронажа на Посолствата на Република Турция, Азербейджан и Казахстан.

С уникални мелодии и колоритни танци артистите и танцьорите от ТЮРКСОЙ представиха богатото културно наследство на Тюрския свят, простиращ се от Азербайджан до Казахстан, от Турция до Тюркменистан.

Артистите от Якутия, Азарбайджан, Киргизия, Гагаузия /Молдова/, Какасия /Русия/, Узбекистан, Башкурдистан /Рисия/ и Турция със своите песни и танци дадоха на зрителите възможността да посрещнат пролетта оше веднъж в Пловдив.

Официални гости на събитието бяха: Областният управител на Пловдив Здравко Димитров, Председателят на Об С Савина Петкова, Почетни консули в града, кметът на Първомай, ректори на местните ВУЗ-ове, председателят на Търговска камара, Посланикът на Казахстан в София, Ялчен Топчу-Главен съветник на Призидента и бивш министър на културата и туризма, Посланик Дюдейн Касеинов-генерален секретар на ТЮРКСОЙ и други.  

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…