Пътешествието на тюркския свят на Балканите започва с празненствата „Невруз“

Международната организация за култура и изкуство на тюркоезичните държави TÜRKSOY има  удоволствието да Ви покани на концерт „Цветни мелодии от тюркския свят“, който ще се състои под егидата на Посолствата на Република Турция, Азърбейджан и Казахстан, и Генерално Консулство на Република Турция в Пловдив, на 03 април 2018 г. (вторник) от 19:00 часа в Драматичен театър “Н. О. Масалитинов”.
Радостта на „Невруз“ в България ще донесат два концерта – в Пловдив и София на избрани ансамбли от Тюркския свят. Те са посветени на 25-ата годишнина от създаването на Международната организация на тюркската култура (ТЮРКСОЙ) и ще представят уникални мелодии и колоритни танци, разкриващи богатото културно наследство на Тюркския свят, простиращ се от Азербайджан до Казахстан, от Турция до Туркменистан и от планините Алтай до Балканите.

„Невруз“ се определя като началото на пролетта. Празникът отбелязва пробуждането на природата, когато Майката Земя отново започва да диша. Символизира взаимно разбиране, толерантност и мир между народите от хилядолетия насам. Благодарение на Международната организация на тюркската култура (ТЮРКСОЙ), празненствата „Невруз“ се провеждат в много различни страни и всяка следваща година достигат до по-голяма аудитория. Тюрксой дарява радостта на „Невруз“ на много места по света чрез приноса на близо 200 артисти от 15 различни страни и цветни изпълнения, които популяризират тази древна традиция и нейното символично значение като празник на изобилие, плодородие, динамика, любов, братство, общност и мир. Освен в страните-членки, организацията Тюрксой е подготвила тържествата „Невруз“ в седалището на ЮНЕСКО в Париж (Франция), в Общото събрание на ООН в Ню Йорк, във Вашингтон (САЩ), Лондон и Кеймбридж (Обединеното кралство), както и във Виена (Австрия) досега.

От създаването си като ЮНЕСКО на Тюркския свят, Международната организация на тюркската култура ТЮРКСОЙ провежда дейности за укрепване на връзките на братството между турскоговорящите народи, предава своето общо културно наследство на бъдещите поколения и го представя на света от повече от 20 години. Тюрксой е основана от министрите на културата на Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Туркменистан и Турция, като дейностите й се осъществяват под егидата на държавните ръководители на турскоезичните страни и са силно ценени от тях. Всяка година Тюрксой организира фестивали за театър, кино, музика и изобразително изкуство, които се провеждат с участието на стотици артисти от различни страни. Тези фестивали са силен принос за сближаването на турскоговорящите  народи. Функцията на генералния секретар на Тюрксой понастоящем се поема от бившия министър на културата на Казахстан, посланик Дусен Касеинов. Държавните министерства на културата на страните-членки на Тюрксой назначават свои представители в организацията. Тюрксой работи в тясно сътрудничество с Тюркския съвет, Тюркската академия и Тюркската фондация за световна култура и наследство. Освен това, Тюрксой осъществява проекти в сътрудничество с други международни организации, които преследват същите цели и приемат едни и същи принципи като ЮНЕСКО, ИСЕСКО и Междудържавния фонд за хуманитарно сътрудничество на Общността на независимите държави.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…