Издателство Жанет 45 и книжарница Хермес-Централ  имат удоволствието да ви поканят на премиерата в Пловдив на стихосбирката "Събиране на значенията" от Йордан Велчев.

Стихове ще прочете Стефан Попов

27 април 2017 г., четвъртък,18:00 часа 

Пловдив, Книжарница Хермес-Централ

* * * 

АРГО

 

При извора – въже на кораб, а кораба го няма.

Отплавал някога, обратно как да се завърне.

Ако платната хлътнали ветрец за миг опъне,

от болка корабът ще протрепери само.

 

В очакването каменни, гребци без глас се молят.

От мисъл за море дори душата им е синя.

Разцъфнали весла във пясъка – от хиляди години,

и ромон на вода ечи от всеки облак.

 

Безкрайна суша днес от миналото ни разделя.

И тук, край извора, тъга водата ми нашепна.

Надолу във пръстта една след друга капките полепват.

И над завръщането неочаквана трева се стеле.

 

Нима затуй посрещаме дъжда като знамение?

И сред връхлитащите мълнии какво очакваме да видим?

Вода – на тласъци, и с нея неясен тътен иде,

сякаш в прокъсаната тишина весло на кораб стене.

 

В съюз със капките!... До корените на дъжда тъй близо,

че ако падне гръм, връз нас ще е – дълбоко тайнство

в докосването на водата с въздуха и в шепота на пясъка.

И светлинка, илюзия за дом, проблясва в извор.

 

* * *

 

"В тази поезия има стихове, които обичам - заради срамежливата им патетика, заради отказа на изреченията от сказуеми, заради тъжната им доблест, заради непринуденото им благородство, заради усещането, че те ме свързват пряко с велики митове"

Марин Бодаков за книгата "Събиране на значенията" от Йордан Велчев

http://www.kultura.bg/bg/article/view/25968

Поезията на Йордан Велчев ми помогна да направя и прехода между разбирането и вярването. Изведнъж повярвах, че цялото суетене просто не си струва. Че, въпреки че не зависи от себе си, поетът има само себе си. Изведнъж получих цялата свобода (заедно с всичкото време, следващо я като  сянка ), за да правя нещата по собствения си вкус и разбиране без да бързам излишно за никъде. Излишно е да казвам, че съм безкрайно благодарен за това и че сега съм щастлив за възможността да си припомня нещо от забравеното.

Иво Рафаилов

 

Книгите на Йордан Велчев

стихове

Римски стадион (1979)

Нощна азбука (1984)

Аркада (1993)

Сияе (1999)

поетична проза, есета

Милиони малки убийства (1997)

проза

Старият Пловдив (1983)

Анонимни жития (1987, 2009)

Градът или Между Изтока и Запада ХІV – ХVІІ век (2005)

Балканският човек ХІV – ХVІІ век, т. 1 (2014)

Балканският човек ХІV – ХVІІ век, т. 2 и т. 3 (2015)

Книги на Йордан Велчев са отличени с национална награда „Христо Г. Данов“ за хуманитаристика (2005, 2015), годишна награда на Сдружение на български писатели за поезия (1999) и хуманитаристика (2005), награда „Пловдив“ за литература (2005, 2015).

Йордан Николов Велчев е роден на 03.04.1949 г. в Пловдив. Завършва Политехническа гимназия „П. К. Яворов“ в Пловдив (1967) и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност История (1974) . Започва работа през 1978 г. като историк в Окръжен държавен архив – Пловдив. От 1992 до 1994 г. е гл. худ. ръководител на Регионалния телевизионен център в Пловдив, след което две години е редактор на сп. „Военноисторически сборник“ при Военно издателство – София.

Пише поезия, проза и есеистика. Автор е на изследвания върху взаимоотношенията на цивилизациите в контекста „Изток – Запад“, на сценарии за документални филми.

Издава поетичните книги „Римски стадион“ (1979), „Нощна азбука“ (1984), „Аркада“ (1993) и „Сияе“ (1999, награда на Сдружение на българските писатели за книга на годината); есето „Старият Пловдив“ (1983, на български, руски, английски и немски език); историко-есеистичната книга „Анонимни жития“ (1987, 2009) за предтечите на българското Възраждане от първата половина на ХІХ век, отличена с литературната награда „Светлоструй“; книгата с поезия в проза и есета „Милиони малки убийства“ (1997). 

През 2005 г. излиза от печат фундаменталният му труд „Градът, или между Изтока и Запада ХІV–ХVІІ век“, в който чрез историята на балканския имперски град (Пловдив) изследва човека на Изтока и Запада в съвкупността от историите на различни, но съществуващи заедно в единен свят народи, религии, езици и култури през столетията от ХІV в. до началото на разрива между източния и западния тип цивилизации. За тази своя книга Йордан Велчев получава националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура – раздел Хуманитаристика. За втори път е отличен с годишната награда на Сдружението на български писатели. Получава и наградата за литература „Пловдив“. Носител е на Почетния знак на Пловдив.

В следващото десетилетие Йордан Велчев работи върху капиталното си изследване в три тома „Балканският човек ХIV–ХVII век“ – за историята на народите на Балканите в глобалния контекст на световните цивилизации през последните две хилядолетия до съвременната епоха от началото на ХХІ век, за което получава повторно национална награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура и награда за литература „Пловдив“.

Негови творби са превеждани на английски, немски, португалски, унгарски и руски език.

Живее в родния си град.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…