„Небесен огън“ на Георги Стоянов е от онези романи, които задължително се появяват в преломните времена. Времената, които трябва да си дообясним, да си доразкажем, да погледнем отстрани, за да продължим да съществуваме и след тях, да опитаме да останем същите. Романът чертае двата свята на нашите дни. Старият – патриархален, селски, прост, човешки и някак магичен, и новият – забързан, напрегнат, меркантилен, където над човека отдавна не стои нито Бог, нито природата – стоят парите. Единият свят е излишен. Българското село е последната крепост на стария свят, пропит от спомени, жестока носталгия и неразрешими съдбовни сметки. Хората му, ходещите „изпепелени надежди“, са принудени да се борят с непознатото ново, но и неизбежно да остареят, с което и да отнесат разочарованията си в гроба. Образите, които рисува Георги Стоянов, са анахронизмите на човека, отпреди да скъса пъпната си връв с божественото начало, с космическата настройка. Тяхната ценност е животът сам по себе си, щастието – и утре да ги има. Драматизмът е не толкова в това, че животът, такъв какъвто го познават, изтлява. Селският човек е свикнал да живее с преходността си. Трагедията е в предателството, което винаги идва от свои. Но веднъж прекъснал връзката си със земята, с природата и семейството, веднъж подведен по пагубния, но бляскав път на парите и властта, човекът е обречен да загине, да умре нравствено, много преди да издъхне. 

„Небесен огън“ разказва за сблъсъка на епохи, за мъчителната неспособност на изконните човешки ценности да се борят с мощния вятър на промяната, за отстъплението. Георги Стоянов показва как времената винаги си отиват много болезнено, как ако се отречем от себе си в името на някакво фалшиво щастие и измамно бъдеще, то животът неизбежно ще ни накаже. Романът е възхвала на незабележимия човек, който ежедневно и много скришом кара планетата да се върти, който остава в сянката на големите събития, но е техен невидим двигател. За човека, който не трябва да позволим да загине. 

Георфи Стоянов има издадени над 25 заглавия – романи, повести, сборници с разкази, пиеси, публицистика. По-известни сред тях са: "Лесно щастие", "Грехът", "Любов на твоя праг", "Зъб от акула", "Разпятие", "Птиците и залезът", "Денят на крокодилите", "Черната роза", "Стомна с кладенчова вода", "Вятър от криле", "Усмивки и печал", "Обречени на самота", "Между изгрева и залеза" и др. Последната му мемоарна книга "Паметта на сърцето" е отличена с наградата на Съюза на българските писатели за 2015 г. На кръглата си 85-годишнина Георги Стоянов предлага на читателите остро драматичния роман "Небесен огън". 

Премиерата ще се състои на 14 февруари 2017 г. от 18 часа в културен център ТРАКАРТ.
Книгата представят Марин Кадиев и актьорът Петър Тосков.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…