Излезе от печат книгата „Пътят на актьора“ на доц. д-р Любомир Караджов, преподавател по PR в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив

Книгата бе представена за първи път на 17 октомври по време на церемонията по връчването на Националните награди за актьорско майсторство „Любимец 13“ в димитровградския театър „Апостол Карамитев“. 

Изданието съдържа очерци за всичките 15 наградени в церемонията български театрални творци - актьори, режисьори и педагози, които в откровени изповеди пред автора споделят преживяното по пътя на формирането  и утвърждаването си на българската театрална сцена.

Книгата е написана „на един дъх“ през лятото на 2016 година. В основата на очерците са личните срещи на автора с артистите.

Впечатляват откровените изповеди на Мариус Куркински, Герасим Георгиев-Геро, Лилия Маравиля,  чийто творчески път се пресича с десетки други актьори, режисьори и върхови за театралната ни сцена спектакли, но не липсват и признанията за колебания и неувереност в определени моменти от пътя им в изкуството. 

Невероятен жест към Любомир Караджов прави големият Йосиф Сърчаджиев. Той предоставя  на автора непубликувани до момента спомени  за  личните си срещи на сцената и в живота с Апостол Карамитев и Наум Шопов, писани в „инсултната“ за Йосиф 2004 година.

Полифоничната Милица Гладнишка, куклената актриса Десислава Чардаклиева и „трите мечки“ Захари Бахаров, Юлиян Вергов и Владимир Карамазов също са сред любопитните „герои“ на книгата. 

В нея опитът си на педагог и голям български театрален режисьор споделя проф. Пламен Марков, неговите ученици Александър Стефанов и  актрисата от варненския театър Гергана Арнаудова, както и поемащия по пътя на Мелпомена 17-годишен Недялко Стефанов, обявен за театрално дарование. 

В книгата авторът е включил и спомените на Гергана Тодева-дъщеря на голямата българска актриса Златина Тодева и актьора Никола Тодев, както и акценти от 95-годишната история на варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“, представени от артистичния директор Веселина Михалкова.

По този начин изданието „заключва“ в себе си поне 50 години от развитието на българския театър. Според специалисти това превръща книгата „Пътят на актьора“ в ценна снимка на знаков период от драматичното ни изкуство, осмислен и представен  през очите на едни от неговите значими творци. 

Книгата „облича“ своето любопитно съдържание в изискано и артистично представено книжно тяло с твърди корици, луксозна хартия и цветен снимков материал. Изданието е финансирано от ОДТ „Апостол Карамитев“-Димитровград.

Авторът съвместно с театъра в Димитровград предвижда премиери в Пловдив, Димитровград и Варна с присъствието на актьори от страниците на книгата.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…