В рамките на Младият Пловдив чете Издателство Жанет 45 и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Ви канят 

ЛИТЕРАТУРНА СРЯДА с проф. Хюсеин Мевсим

литературен историк, изследовател, преводач

представяне на книгата "Никола Фурнаджиев и Истанбул"

За книгата говори доц. Владимир Янев

9 март 2016, сряда, 17.30 ч.

Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ ,Ректорат, 10 аудитория

Вход свободен 

С новата си книга „Никола Фурнаджиев и Истанбул“ Хюсеин Мевсим дава практически отговор на въпроса как трябва да разказва литературният историк днес, за да бъде интересен, атрактивен, разбран, нужен неговият разказ. Във всеки случай не „на колене пред която и да е освободителка“ (Хр. Бръзицов) – идеология. В никакъв случай на колене пред клишетата на литературоведския предразсъдък. Нека оставим предразсъдъците на… интерпретациите. Дори не на колене пред вездесъщия факт. Прецизно и документално добросъвестно, да, със сигурност, но най-вече трябва да разказва интригуващо и интересно. А това означава да лови разказите във въздуха. Да подушва трагедията, драмата (и мелодрамата, защо не), където я има, да идентифицира настоящия момент като алюзия на нещо минало (и обратно), да разсъждава по аналогия, да моделира фигури на езика и мисълта. Да разказва влюбено в предмета на своите занимания. В качеството си на литературен (из)следовател да проектира историята в истории, да опитомява малките истории от документа за каузата на голямата художествена литература. Да бъде просто ловец на разкази.

Евдокия Борисова

Среща с Вал Стоева и Лора Филипова на 10 март 2016, четвъртък.

В рамките на Младият Пловдив чете Вал Стоева и Лора Филипова ще гостуват в СОУ "Черноризец Храбър"-Пловдив (13 ч.) и ще демонстрират колко е лесно да бъдеш активно бисерче. Те са подготвили кратка работилница за децата, които ако пожелаят могат веднага да се включат в групата на Активните бисерчета.

Отново на 10 март от 15 до 16 часа Вал Стоева и Лора Филипова и Детски отдел на НБ "Иван Вазов" ще очакват всички доброволци от 6 до 18 г., които желаят индивидуално (с придружител) да се присъединят към работилницата (вход свободен) за да научат лично какво правят Активните #бисерчета и да станат посланици в своето училище.  Очакваме доброволците в Детски отдел на Народна Библиотека "Иван Вазов" (ул. Авксентий Велешки" 15). Препоръчваме всички желаещите да участват, предварително да потвърдят при възможност за да осигурим достатъчно места: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

https://www.facebook.com/events/205713439791120/

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…