Премиерата на дългоочакваната втора част от книжната поредица „Великите европейци“ ще бъде на 29 октомври, четвъртък, от 18 часа, в Първо студио на Радио Пловдив.

 

Тя е част от програмата „Пловдив чете“ и е сред културните събития, организирани и подкрепени от Радио Пловдив по случай неговата 65-годишнина.

 

Втората част на „Великите европейци“ включва 45 литературни портрета на най-значими личности от Стария континент. Тя започва с разговор за любовта, като докосва житейския път на Сафо, прочутата гръцка поетеса от 7 век пр. н.е. И свършва с няколко страници за Джон Ленън, човекът, който без време отиде да се пързаля през Вселената, въпреки че обеща никога да не си тръгва от любовта на този свят.

 

Побрани в почти необятното време от 28 века, в книгата са представени и други значими фигури, изградили европейската история, дух и култура. Тук е папа Уран Втори, който с една реч постави началото на кръстоносните походи; от книгата научаваме странни, малко известни факти, за фигури като Игнатиус Лойола, основателя на ордена на Йезуитите или кардинал Ришельо, който постави Франция на върха на новата европейска история; не е пропусната кралица Виктория, бабата на Европа, нито са избегнати сложните въпроси около идеите и житейския път на хора като Фридрих Ницше и Зигмунд Фройд; най-модерните времена пък се оглеждат в портретите на Робéр Шумảн, бащата на Европа, Йожен Йонеско, майсторът на театъра на абсурда, който настоява, че не театърът, а животът е абсурден, Мария Калас, божествената или Милош Форман, чиито гений за кино събра два свята в един.

Книгата „Великите европейци“ ще бъде представена от известния български преводач, критик и журналист Георги Ангелов. В срещата ще участват авторът Пламен Асенов и художникът Александър Гьошев.

Така че в четвъртък, 29 октомври, от 18 часа, заповядайте в първо студио на Радио Пловдив с маски на лицето и огнено любопитство в душата за поредната – но напълно нова – среща с „Великите европейци“.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…