Никола Михайлов

“Под Игото” на Иван Вазов е първият български роман. Публикуван за първи път през 1894 година, той бива преведен на над 30 езика, като в България остава най-четената книга. Последната адаптация на произведението обаче е по-различна от останалите.

На събитие, част от фестивала “Пловдив чете”, беше представено “Под Игото” под формата на комикс. Произведението съдържа 270 отделни илюстрации, създадени от от французина Жак Наре и е съставено в този си вид от Орлин Неделчев, архитект със страст към комиксите. Изданието предизвика огромен интерес на премиерата в австрийския павилион FLUCA и буквално бе разграбено от публиката.

Любовта на Неделчев към романите в картинки се заражда в детството, когато с родителите му заминават в чужбина за няколко години. Тръгва на уроци по френски и още след първия получава от учителката няколко илюстровани списания, за да може да чете вкъщи. Точно тези първи за него комикси запалват страст, която остава до ден днешен. След завръщането си в родното Русе, Орлин Неделчев намира френските комикси на реп за вестници и си ги купува всяка седмица.

Как обаче се стига до създаването на комикс по творбата “Под Игото”? Французинът Жак Наре посетил преди години България, разбира за романа на Вазов. След прекараните 3-4 седмици в страната ни, той се завръща във Франция и започва да рисува картинки по историята. Щом Неделчев разбира за съществуването на тази серия от илюстрации, той се заема да състави книга от тях. Проектът се оказва успешен и архитектът успява сам да издаде комикса.

Зад създаването на тази версия на “Под Игото” стои една благородна идея- чрез рисунки да запали по-малките по едно класическо произведение на българската литература. Въпреки, че е съкратено издание, то може да послужи за начален тласък към четенето и с малко късмет да запознае много деца с красотата на българския език.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…