С празничната гала "Сърцето на Пучини, силата на Верди" в Пловдив бе отбелязан Международния ден на музиката – 1 октомври и началото на новия творчески сезон на Опера Пловдив. Бляскавият спектакъл, подарък за пловдивчани се случи на открито пред Дом на културата "Борис Христов" с уникален мапинг върху сградата. За първи път ДК „Борис Христов” се превърна в екран за мапинг, създаден специално за оперен концерт. Пловдивчани изпълниха пространството пред сградата часове преди началото, като в него имаше обособено място и за детската публика, която от първи ред, върху червена пътека и възглавнички в същия цвят, жадно и любопитно поглъщаше случващото се.

 

Опера Пловдив игра пред фасадата си. Не единствено принудата от противоепидемичните мерки е причина за това. Това е и споменът за средновековните мистерии, увеселения, зрелища, при които артистите са заставали открито пред публиката си в смел опит да я спечелят – без трикове и пропаганда, единствено и само с изкуството си, с уменията си. Така те откриха своя пореден сезон – на сценичната платформа на Града, храбро напуснали коридорите и кулисите. С музика от двама композитори, чиито имена са символи на изкуството на операта, с моженето и привлекателността на солистите певци, хор, балет и оркестър. С оцветяващото звуците въображение на аниматорите.

 

Операта излезе пред своя дом и затвори пространството за движение в името на изкуството.  Те станаха нейни с една единствена цел – да зарадва и очарова своята публика, да  празнува заедно със своите съграждани!

 

Гала концертът "Сърцето на Пучини, силата на Верди" бе под диригентската палка на Григор Паликаров. Концепцията е дело на доц. Нина Найденова – режисьор и директор на Опера Пловдив. Възхитителния и ефектен мапинг, който оживи фасадата на сградата, илюстрирайки отделните изпълнения на творбите на Пучини и Верди, създаде Петко Танчев, когото пловдивчани познават от работата му по спектакъла „Одисей“ на Драматичен театър Пловдив и закриващото събитие на Пловдив ЕСК 2019.

 

Диригент на хора - Драгомир Йосифов. В галата пловдивчани видяха и чуха прекрасните гласове на солистите   Вера Гиргинова, Светлана Иванова, Елена Чавдарова – Иса, Евгения Ралчева, Александър Носиков, Марк Фаулър и Михаил Пулиев.

 

Солист на балета бе Александра Савова, а концертмайстор - брилянтния цигулар Мичо Димитров.

 

През това музикално пътешествие с участието на солисти, хор, балет и оркестър на Опера Пловдив ни преведе любимата водеща Лили Бързева, която освен че представяше отделните изпълнения, въвеждаше публиката в историята на творбите и емоциите от епохата, в която са създадени.

 

Гала концертът "Сърцето на Пучини, силата на Верди" се реализира в партньорство с отдел "Култура" на Община Пловдив.

 

На финала на събитието, Солисти, Хор и Оркестър на Опера Пловдив изпълниха „Наздравица“ из операта „Травиата“ на Верди под бурните аплодисменти на публиката. Емоционален поздрав към пловдивчани отправиха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов и доц. Нина Найденова. От името на екипа на Опера Пловдив, тя благодари за безрезервната  подкрепа на Пламен Панов.

 

 

 

Фотограф - Александър Богдан Томпсън

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…