„Ако на тоя свят са вземали от тебе – значи си богат“
Станка Пенчева

90 години от рождението на писателката Станка Пенчева ще се отбележат в Пловдив, след събития по повод юбилея, органзирани в родния ѝ град  Сливен и в столицата.

„Вечер в къща от думи“ е именувана вечерта, посветена на Станка Пенчева. По време на събитието ще бъдат представени био-библиографията „Станка Пенчева” и документалният филм “Станка Пенчева - сливенка докрай”, създаден по идея и сценарий на директорката на сливенската регионална библиотека "Сава Доброплодни" – д-р Росица Петрова-Василева. Ще бъде представен и издаденият от ИК ”Жанет 45” сборник с любовна лирика „С очите на новородена”, посветен на 90-годишнината от рождението на писателката.

За Станка Пенчева и събитието по повод юбилея от рождението ѝ разговаряме с директорката на сливенската библиотека Росица Петрова.

Защо решихте да отбележите с книга и филм рождението на Станка Пенчева – за тези, които не са я познавали, какво ще научат за нея от тази вечер?

Станка Пенчева е извънредно продуктивен автор завещала ни значимо творчество – поезия, публицистика, есета, очерци, прозаични миниатюри, пътеписи, автобиографична проза, литературна критика, повест и приказки за деца, блестящи преводи. За съжаление литературната критика разглежда творчеството й едностранчиво като поставя акцент върху поезията. Издаденият тази година от РБ ”Сава Доброплодни”- Сливен био-библиографски указател „Станка Пенчева” представя в максимална пълнота и разнообразие всички публикации от и за  поетесата на български и чужди езици. Този труд е безценен, защото чрез аналитичното представяне на цялостното й творчество, то ще продължи да бъде изследвано, популяризирано и четено и няма да остане в забвение.

В поетичното си и белетристично творчество Станка Пенчева обхваща и интерппретира основните мотиви на непреходното, общочовешкото и универсалното – на любовта, на битието и душата, на съвремието и земното съществуване. В творчеството й присъства осезаемо и темата за родния край, за родния град и неговото минало и настояще, за неговата природа, история и символи.

В едно свое интервю поетесата споделя: „Сливен е преди всичко в мен, в това което ми е дал – черти на характера, възпитание, самочувствие. Той е темелът ми – моят род, моите житейски принципи, моят поглед към големия свят, а гражданите му – те носят много от чертите на балканджията, неговото свободолюбие и смелост, неговата упорита работливост, неговата душевна жилавост. Ще ми се и у мене – като човек и творец – да е преминала с кръвта някоя такава чертичка, че да пиша и живея като сливенка”. И тя наистина през целия си живот живя и твори като с;ливенка и остави едни от най-хубавите стихове, есета, пътеписи и спомени посветени на Сливен и Сливенския край. Затова и нарекохме нашия филм „Станка Пенева – сливенка докрай”.

Филмът е кратък разказ от първо лице за семейната история и живота на поетесата. Зрителят разбира, че талантът за писане у Станка Пенчева всъщност е закодиран в нейния произход. Във филма са представени и моменти от живота й, за които не се знае много. Във втората част на филма, чрез избрани текстове, са представени обичта и преклонението на Станка Пенчева пред природните красоти, историята и настоящето на Сливен и Сливенския край. С тези текстове тя живее в мислите и сърцата на поколения сливенци и ги кара да се гордеят с родния град. Във филма са използвани  и непубликувани архивни материали и снимки предоставени от Радина Цачева – дъщеря на поетесата, които ще бъдат интересни за изследователите и за почитателите на нейното творчество.

Организатори на „Вечер в къща от думи“ са издателство „Жанет 45“, Регионална библиотека “Сава Доброплодни” – Сливен, Народна библиотека “Иван Вазов” – Пловдив, културен център “Тракарт”. В Пловдив ще бъде и дъщерята на Станка Пенчева – Радина Цачева.

Време и място на събитието: 10 декември 2019, вторник, 17,30 ч.
Културен център “Тракарт”
Вход свободен

Станка Пенчева е една от най-значимите български поетеси от втората половина на XX век. Родена е на 9 юли 1929 г. в Сливен. В родния си град завършва средното си образование. Тук, в детския вестник „Изгрев“, са отпечатани първите нейни стихотворения (1941 – 1942 г).

През 1952г. завършва руска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и влиза в литературни среди. През 1951г. започва работа в литературния отдел на Радио София. През 1952 година излиза първата ѝ стихосбирка „Пълнолетие“ и е приета в Съюза на българските писатели. От 1955г. е работила последователно като редактор в издателство "Народна младеж"(1955), кореспондент на вестник „Народна култура“ в гр. Русе(1956-1958), като редактор в литературното списание „Септември“ (1959–1975) и в списание „Отечество“ (1975–1986).

Станка Пенчева е автор на 27 стихосбирки, 3 книги с публицистика, две с автобиографична проза, една книга с приказки и една повест за деца, блестящи преводи предимно от руски език, множество публикации в периодичния печат. Отделни нейни творби са превеждани на руски, румънски, белоруски, английски, арабски, португалски, полски, шведски, хинди, испански, турски, френски, латвийски, украински, полски, чешки, словашки, сърбохърватски и др. Нейна стихосбирка е издадена и на грузински език.

Била е член на Съюза на българските журналисти и Съюза на преводачите в България.

За литературната си и публицистична дейност Станка Пенчева е отличена с редица награди, между които: орден „Кирил и Методий“ – I степен (1974), награда на Съюза на българските писатели за поезия (1970 и 2002); Национална награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов“(1996), Национална награда „П. К. Яворов“ (2000), награда „Златен ланец“ на вестник „Труд“ (2003), Национална награда за поезия „Иван Николов“ (2007).

Новият документален филм „Станка Пенчева – сливенка докрай”  е създаден по идея и сценарий на д-р Р. Петрова-Василева и продуциран от регионалната библиотека ”Сава Доброплодни”.

НЕ МОЖАХ ДА БЪДА...
Не можах дa бъда
твоята пролет:
друг окърши клоните нацъфтели.
Не можах да бъда
твоето лято:
друг се къпа
в реките горещи и бели.
Нека бъда твоята есен!
Ще тежа във ръцете ти, златна и зряла,
ще се стича в сърцето ти моята сладост
и кръвта ти ще стане
вино есенно, младо.
Дрехата си ще ти постилам
като жълта, затоплена шума
и укротена, и намилвана,
до теб ще лежа безшумно.
Няма да има пролетни мълнии
юлски горещници няма да има:
със кротка нежност ще те изпълня,
с ябълков дъх и със нещо без име.
Сякаш с леки есенни паяжини
ще те оплета целия…
И една сутрин ще видиш смаян:
сняг е паднал.
И ние сме побелели.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…