„Присъдата“ е първата книга на Нейка Кръстева – документален разказ за безизходицата, на която са обречени хората, страдащи от нелечими заболявания.

След премиерата, книгата ще се продава и в книжарница с мисия „Надежда“ 

Известната журналистка Нейка Кръстева ще представи своята книга „Присъдата“ – документален разказ за страдащите от множествена склероза, и в Пловдив след успешната премиера в София. Срещата е на 30 септември 2019 г. от 18.30 ч. в културен център „Тракарт“. Входът е свободен. Мястото не е избрано случайно. Освен че е любимо на пловдивчани и гостите на града, то е и абсолютно достъпно за хора с увреждания. Актьорът Васил Караманлиев ще прочете кратък откъс от творбата.

Целта на книгата „Присъдата“ е да покаже за първи път как живеят хората с множествена склероза  (МС)  в България, как се справят с това огромно предизвикателство, какво ги вълнува, докато търсят изход от лабиринта между отчаянието и надеждата.

„Започнах да накуцвам с левия крак, без да съм го травмирал. По настояване на близките ми направих консултация с един професор. Беше ми странно да чувам гласа на професора, да виждам изражението на лицето му. Сякаш ми казваше: „Съжалявам, момче, свършено е с теб”. Все едно ми прочете присъдата. Бях на двайсет и седем“ - така започва разказът на Андрей. Днес той е на 45 и вече е в инвалидна количка. За 18 години с диагноза МС е опитал всичко, което предлагат както традиционната, така и алтернативната медицина. Останала ли му е  надежда?

„Специалистите  определят МС като най-непредсказуемото, изменчиво и за жалост нелечимо заболяване. Аз бих добавила - и зловещо. Защото болестта поразява предимно млади хора, а вече дори и деца. От нея не се умира, освен в много редки случаи, но тя обикновено води до тежка инвалидизация. За някои това е по-страшно от смъртта“, обяснява авторката.

Тя е убедила героите от книгата да говорят открито, да се представят с имената и лицата си, за да се получи един разтърсващ разказ за преживяванията на тези хора, които у нас са над 10 000.

„След големия успех на моята книга „Присъдата” в София, се радвам, че имам уникалната възможност да ви поканя и на премиера в Пловдив“, споделя Нейка Кръстева. „Избрах града по две причини – обяснява тя. Първо, оказа се, че тук има огромен интерес към темата. И второ, аз обичам този град и неговите хора. Нещо все ме тегли насам. Преди време направих документален филм за нелеката съдба на жените с рак на гърдата – „Дългият коридор”. Главни героини са двете невероятни пловдивчанки  Румяна Царска и Яна Стойчева. Сега в „Присъдата” можете да прочетете историята на друга, изключителна млада жена от Пловдив – Кристина Цонева.“

Нейка Кръстева е работила като репортер, редактор и специален кореспондент  в  някои от най-големите вестници в България,  сред които „168 часа“ и „Стандарт“. Била е главен редактор на  седмичника „Политика“, а в момента ръководи  англоезичното издание Europost. Автор е на десетки журналистически разследвания, интервюта и коментари, както и на документалния филм „Дългият коридор“ за тежката съдба на жените, болни от рак на гърдата.

„Присъдата“ е нейната първа книга – документален разказ за безизходицата, на която са обречени хората, страдащи от нелечими заболявания. След премиерата, книгата ще се продава и в книжарница с мисия „Надежда“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…