Филмът „Да живее България” търси отговори на наболели въпроси

Премиера на документалния филм на Адела Пеева „Да живее България” ще се състои в рамките на Киномания в Пловдив на 27 ноември в Лъки- Дом на киното. Лентата фокусира вниманието на обществото към един сериозен проблем - възраждането на екстремния национализъм у нас. В продължение на три години е проследено развитието на няколко младежи от София, Стара Загора и Пловдив с подчертано патриотично чувство, които определят себе си като патриоти и по-често като националисти.

Водени от патриотични чувства и желание да утвърдят собствената си идентичност, тези млади хора прекрачват тънката граница между патриотизма и откровения национализъм. Безразличието или нескритата подкрепа на „възрастните“ ги лишават от коректив, а това означава, че в България днес расте поколение, склонно към шовинизъм и агресивен национализъм. Всички те смятат, че бъдещето им принадлежи. Въпросът е обаче: какво бъдеще да очакваме ние?

Къде е границата между патриотизма и национализма? Кога и как започва осъзнаването в патриотизъм и как – в национализъм? Кой спомага за това осъзнаване: учители, родители, приятели, културни дейци, местното управление? Филмът търси отговори на тези въпроси. Гледайте го на 27 ноември, в Лъки- Дом на киното.

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ
Документален филм, 55 минути

Продуцентска къща
АДЕЛА МЕДИЯ

В копродукция с
Българска Национална Телевизия

С подкрепата на:
ИА Национален филмов център
Програма „Култура“ на Столична община

Сценарист и режисьор:
Адела Пеева

Оператори:
Димитър Скобелев
Пламен Гелинов
Светла Нейкова

Изпълнителен продуцент:
Слободан Милованович

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…