В програмата на фестивала влизат и документални филми за Шинейд О‘Конър, плувецът Йонас Дайхман и паркур майстори от Великобритания

 

Две от най-очакваните световни продукции идват в LUCKY Дом на киното за поредното издание на София филм фест в Пловдив. Това са „Империя на светлината“ на Сам Мендес с Оливия Колман и „Под слънцето“, обрал овациите на наградите БАФТА. Освен тях в програмата има и интересни документални продукции. Фестивалът ще се проведе от 17 март до 2 април. 

 

В „Империя на светлината“ на режисьора Сам Мендес се потапяме в магията на света на киното. Киносалон в малко градче подготвя премиера на „Огнените колесници“, но местните бръснати глави вилнеят в региона, на чиито фон се развива приятелството между новия служител Стивън и управителката на киното. Филмът е безпощаден анализ на реалността на психичните заболявания. Едно напомняне, че киното е колективно изживяване. Филма може да гледаме на 25 март от 19:15 часа.

 

„Под слънцето“ разказва за почивката на баща и дъщеря в турски курорт. Почивката е блаженство, изпълнено със забавления и записи на видеокамерата на дъщерята. Но постепенно започват да се появяват проблеми. Филмът спечели награда за режисьорски дебют на Шарлът Уелс наградите БАФТА. Прожекцията е на 29 март от 18:30 часа.

 

Драматична човешка история ни предлага „Шампанско!“. Френският филм ни разказва за ергенското парти на Партик в региона Шампан, който се събира със своите най-близки приятели. Когато към тях се присъединява красивата му булка изплуват неща, неизказани от години. Френският филм ще 18 март от 19:15 часа.

 

В програмата са включени и три изключително интересни документални заглавия. „Шинейд О‘Конър: Nothing Compares” рисува портрет на знаменитата певица, изгряла и залязла с труден път, с чиято история ще се запознаем с хапливи интервюта и незабравими моменти от кариерата ѝ. Прожекцията е на 30 март от 18:30 часа. 

 

Любопитна е историята и на легендарния триатлонец „Йонас Дайхман – да преминеш границата“. Освен рекордьор в спорта, той е и любител на приключенията, а във филма ще проследим едно такова – най-дългия му триатлон, околосветско пътешествие с начална и крайна точка: Мюнхен. Филмът е на 25 март от 17:00 часа.

 

В „Извън релси“ ще се запознаем и с друг тип спорт – паркура и живота на група каскадьори в скучния британски град Гилфорд. Филмът е носител на наградата за пълнометражен документален филм в Буенос Айрес 2022 и можем да гледаме на 1 април от 17:00 часа.

 

„София филм фест в Пловдив“ е част от Културния календар и се провежда с подкрепата на Община Пловдив. Фестивалът ще се проведе между 17 март и 2 април. Билетите са на цена от 9 лева и 8 лева намалени за учащи и студенти. Карта за 6 прожекции е 48 лева. Пълната програма и билетите очаквайте от петък на kinolucky.com и на касите на LUCKY Дом на киното.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…