Любимият кинофестивал София филм фест в Пловдив се завръща с изданието си за 2020 година. Домакин от 8 октомври за пореден път е арт киното LUCKY Дом на киното. Над 30 заглавия от цял свят ще станат част от феста в рамките на повече от две седмици.

След дълго чакане любителите на седмото изкуство ще могат да се насладят на носителя на Оскар за Най-добър филм – корейският „Паразит“. Освен овациите на американската филмова академия, филмът взе и ред други също толкова престижни награди – сред които Златна Палма в Кан’19 и Златен глобус за Най-добър чуждоезичен филм. Социалната драма разказва за семейството на Ки-тек. То е задружно, но всички са безработни, а бъдещето им е несигурно. Синът Ки-ву е препоръчан за добре платена преподавателска работа. Ки-ву трябва да се яви на интервю в къщата на собственика на голяма компютърна фирма, но първата среща на двете семейства ще предизвика неудържима поредица от премеждия. “Паразит“ можем да гледаме на 15 октомври от 18:30 часа.

В Пловдив пристига и носителят на Златна мечка за най-добър филм от фестивала в Берлин 2019 „Синоними“. Копродукцията между Франция, Германия и Израел ни запознава с израелецът Йоав, който заминава за Париж. Той има големи очаквания за живота си във френската стлица, но те не се оправдават напълно. Той е решен незабавно да се отърве от своята националност и да се превърне във французин. Пътят към натурализацията обаче крие неочаквани препятствия, а младата френска двойка, с която Йоав се сприятелява, има странни идеи как да му помогне. Фестивалната прожекция на „Синоними“ в Пловдив е на 19 октомври от 18:30 часа.
Част от програмата е и „Медена земя“ – македонският документален филм, направил пробив на фестивала за независимо кино „Сънданс“, както и при Оскарите. Лентата на югозападната ни съседка бе номинирана в две категории на американската Академия – за най-добър пълнометражен документален филм и за най-добър международен филм. Историята ни среща с прехвърлилата 50 години Хатидже живее в запустяло село в Македония. Всеки ден тя изкачва един хълм, за да се грижи за своите пчелни семейства, сгушени в скалите, докато спокойните ѝ владения не са навестени от шумни двигатели и много деца. „Медена земя“ ще гледаме на 21 октомври от 20:45 часа.

Освен наградените филми, фестивалът ще ни срещне и с най-новите заглавия на някои любими режисьори. Майсторът на социалната драма Кен Лоуч се представя с „Извинявайте, че не ви намерихме“. Във филма срещаме Рики и семейството му, които водят трудна борба за погасяването на заем, взет след финансовата катастрофа през 2008 г. След като се сдобива с нов микробус, семейството се надява да започне собствен бизнес и да погаси дълга си. Рики се труди неуморно като шофьор на доставки, а съпругата му като гледачка на болни. Семейството е задружно, но когато двамата поемат в различни посоки, всичко започва да се разпада. „Извинявайте, че не ви намерихме“ ще се прожектира на 20 октомври от 18:30 часа.

Страхотен актьорски състав събира и любимият Джим Джармуш в една необичайна зомби комедия. В „Мъртвите не умират“ ще видим Адам Драйвър, Бъл Мъри и Стив Бушеви, които живеят в Сентървил - малко градче, в което привидно нищо не се случва. Но нещо не е наред. Огромната Луна е надвиснала над нощния хоризонт, през деня се случват необясними неща, а животните започват да се държат странно. Никой няма представа защо. Мъртвите не умират, те възкръсват и яростно започват да се угощават с живите, а жителите на Сентървил започват тежка битка за оцеляване. Филмът на Джармуш е на 18 октомври от 20:45.

Питър Уебър, с номинации за Оскар, Златен глобус и БАФТА, се представя с черно-бялата история „Ина де Ярд“.  Филмът е портрет на пионерите на реге музиката в Ямайка. „Ина де Ярд“ улавя непреходността на този жанр и неговите социални ценности, както и страстта, с която се връща интересът на по-старите поколения, за да бъде предадена на младите слушатели. Филмът ще можем да гледмае на 13 октомври от 20:45.
В специални прожекции ще се срещнем и с легендарният финландски режисьор Аки Каурисмаки. В пловдивското издание на „София филм фест“ ще гледаме две негови творения от 90-те. „Бохеми“ (12 октомври, 20:45) е меланхолична комедия за трима артисти, които предследват необичайно същество – Монетата от пет франка. „Наех наемен убиец“ (на 20 октомври от 20:30) пък е необичайната история за Анри, който прави много неуспешни опити да се самоубие. Той плаща на наемен убиец да свърши работата вместо него, но междувременно среща любовта на живота си, а договорът не може да бъде анулиран.

Сред съвременните заглавия, които можем да видим на София филм фест в Пловдив 2020 е и „Езерото на дивата гъска“ на Дяо Инан, познат ни от „Черен въглен, тънък лед“. Новият му филм разказва за гангстера Джоу Дзенон, който се запознава случайно с невинно изглеждащата Лиу Айай. Оказва се, че тя крие опасна тайна. Джоу е изправен пред екстремно изпитание на волята, принуден да избира между непознатата и семейството, което е изоставил. Филмът е на 14 октомври от 20:45.

София филм фест в Пловдив е и мястото за дългочаканото продължение на любимата история на Белгийския крал – „Босият император“. Белгийският крал Николас III е прострелян в ухото по време на злощастен инцидент в Сараево, а антуражът му неуспешно се опитва да го предпази от новините, че ЕС се е разпаднал. Той ще трябва да стане първият император на Европа, но когато му омръзва други да решават съдбата му, решава да взeме нещата в свои ръце. В рамките на фестивала ще може да си припомним и „Белгийският крал“. „Босият император“ можем да гледаме на 13 октомври от 18:30 часа, а „Белгийският крал“ – на 10 октомври от 16:15 часа.

Фестивалът започва на 8 октомври в LUCKY Дом на киното. Билетите ще са на цена от 8 лева, а за учащи и пенсионери – по 6 лв. Те ще са в продажба на сайтовете boxoffice.bg и kinolucky.com от края на седмицата, като там ще може да се види и пълната програма на фестивала.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…