Здравко Григоров: 4 комедии, визуалния пир на Ян Артюс-Бертран „Алжир отвисоко” и скандинавски копродукции с близкоизточен привкус гледаме на МЕНАР филм фест в Пловдив

Най-голямото предизвикателство е селекцията на филмите

Имаме много тясна връзка със зрителите. Хората знаят, че могат да дадат съвет, както и да ни упрекнат за избора на някой филмите

Няма как след като години наред си градил един фестивал, създавал си публика, раздавал си се за този проект, просто да го прекратиш

Славена Шекерлетова

От години сдружение „Позор“, зад което стоят неуморните пътешественици Ангел и Здравко, е символ на алтернативно и екзотично кино. Фестивалът за филми от Близкия Изток и Северна Африка „Менар филм фест“ върви с пълна сила в София. От 24 януари до 2 февруари и в Пловдив може да видим едни от най-интересните ленти, като фокусът на изданието през 2020 е върху копродукциите между скандинавски страни и държави от Близкия изток. Със Здравко Григоров разговаряме за фестивала, който и тази година се провежда в LUCKY Дом на киното.

Какво ви мотивира, вече 12-та година да правите Менар Филм Фест?
Мотивира ни най-вече интересът на публиката. Няма как след като години наред си градил един фестивал, създавал си публика, раздавал си се за този проект, просто да го прекратиш. МЕНАР намери своето място в културния живот на страната и хората очакват новата програма в началото на годината. С наближаването на фестивала се започва суматохата с избора на филмите, които всеки един иска да види. Все повече се затрудняваме с въпросите: „А може ли да изберете 5 филма, които да изгледаме” или пък „Кои заглавия ще препоръчате?”. След като сме се спрели на тези филми, значи всеки един от тях има своето място в програмата и своите зрители.

Кое е най-голямото предизвикателство и най-голямото удоволствие да показвате у нас филми за Близкия Изток и Северна Африка?
Най-голямото предизвикателство е селекцията на филмите. Много често се свързваме с режисьорите, които с радост споделят своите филми. Но тогава се появяват европейските дистрибутори, които държат правата на филмите за България, и комуникацията с тях е много трудна. Често става така, че имаме разрешение от режисьора да покажем филма му, но ни спира високата такса на дистрибутора. А най-много се радваме, когато успеем да договорим някой филм, който наистина ни е харесал. А още по-голяма радост е, когато същият този филм се окаже любим и на зрителите на фестивала.

За толкова години, вие сте успели да създадете публика, да я обгрижвате, да "дразните" и провокирате в добрия смисъл, да развивате сетивата ѝ, сигурно се присъединяват и нови хора. Получава ли се добре спойката и на какво се дължи тя най-вече, според вас?

Имаме много тясна връзка със зрителите. С годините сме създали много приятелства, благодарение на фестивала. И хората знаят, че могат да дадат съвет, както и да ни упрекнат за избора на някой филм. Напълно отворени сме за реакциите на публиката. Миналата година ни се скараха, че в програмата няма никакви комедии и тази година грешката веднага е поправена с няколко заглавия - „Пастаряни”, „Гастрольорът”, „Да се помирим след сватбата”, „Планирано раждане”...

Как подбрахте филмите за Пловдив и накратко няколко думи за тях?
За щастие и четирите комедии, които изброих са част от програмата на фестивала в Пловдив, така че пожелавам на зрителите истински да се забавляват с тях. Освен това ще могат да видят едно от най-силните ирански предложения в програмата, филма „Домино”, визуалния пир на Ян Артюс-Бертран „Алжир отвисоко” и две заглавия от тазгодишния фокус на МЕНАР – скандинавски копродукции с близкоизточен привкус, датско-иранския „Чародеят” и шведско-турския „Аматьори”.

Обичате много да пътувате до непознати и екзотични дестинации, къде ви влече да се връщате и имате ли вече закупени билети за тазгодишно пътешествие?
Двамата подготвяме селекцията сами, след това превеждаме филмите и се заемаме с печатните материали за фестивала, което ни отнема около три месеца непрестанна работа. Затова винаги в края на януари, още преди последните прожекции от МЕНАР потегляме нанякъде, за да заредим за следващия работен цикъл. И тази година ще отлетим надалеч, дестинацията ще се разбере, когато кацнем.

Вижте ПРОГРАМАТА на МЕНАР ФИЛМ ФЕСТ в Пловдив

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…