Славена Шекерлетова

„Zimna Wojna“ или „Студена война“ е най-новият филм на режисьора на спечелилият Оскар „Ида“ Павел Павликовски. И ако не сте успели да го гледате на кино все още, надяваме се да имате такава възможност. Защото този филм е добре да се гледа и слуша на кино.

Павел Павликовски е почерпил вдъхновение за кинотворбата си от истинската съдба на своите родители. "Това бяха силни личности, които се обичаха и мразеха, предаваха се взаимно, разведоха се и се събраха отново в чужбина", обяснява режисьорът. Роден е във Варшава през 1957 г., живял и работил години наред в Англия, той се връща в Полша. 

Филмът му е музика и красиви кадри, наслада за сетивата. Историята няма да я разказваме, за да не разваляме усещането от възхитителния филм. Безспорно, това е един от най-обсъжданите филми за 2018-та година. Черно-бялата "Студена война" е големият победител на Европейските филмови награди на 15 декември, като спечели отличието за най-добър европейски филм, най-добра актриса (Йоана Кулиг), и най-добър режисьор и сценарист (Павел Павликовски). Успехът на филма го превърна в един от фаворитите за категорията "Чуждоезичен филм" на следващите "Оскар"-и, въпреки сериозната конкуренция.

“Като зрител винаги са ме дразнили определени средства, които се използват в киното за подсилване на емоциите – близките планове, натрапчивата музика...”, казва Павликовски.

На въпрос за това, че последните му два филма „Ида“ и „Студена война“ действат съвсем различно и много по-надълбоко докосват от предишните му, включително един документален, Павликовски отговаря: „Това е възрастта. Възраст и опит. Смес от натрупани знания, улягане, съзряване, занаят. Никога не съм ходил на училище за кино, така че успях да се уча в процеса на работа. Понякога правите нещо просто, за да снимате филма, който искате да видите и не използвате същите оръжия, които всички останали използват за емоционална реторика. Също така, времето е голям фактор. Не правя филми твърде често. Така че всеки път, когато снимам нов, аз съм някъде другаде, а не там, където съм бил, когато съм правил предишния. Върнах се да живея в Полша и имам причини за това. Не само, за да правя филми, а и да откривам всички тези истории, които стоят и чакат там“.

Филмът е със зашеметяващо начало и разказва интригуваща история на мъж и жена, живели по време на Сталинизма в Европа. Много концептуален по отношение глобализацията и традициите. Силен в посланието си за идеологията. Прекрасно заснети кадри, без излишна претенциозност, напомнят за документално кино на моменти, а музиката… Гледайте го на кино, за да я чуете…

Мнозина се съмняват, че филм на Павликовски отново толкова скоро ще вземе Оскар, особено и след като обра редица награди в края на 2018-та, но нищо не се знае до последно. Пълният списък с номинираните за Оскар във всички категории ще стане ясен на 22 януари 2019, а 91-та церемония по връчването на наградите ще се състои на 24 февруари 2019. Американският комедиен актьор Кевин Харт, известен с филми като "Джуманджи: Добре дошли в джунглата", ще е водещ на церемонията. Тя ще бъде излъчена по Ей Би Си на 24 февруари.


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…