Изложба живопис "Билет за някъде" представя Емил Атанасов в галерия "Aeterna".

Ето какво казва художникът за себе си като творец и за предстоящата му изява:

Eмил Атанасов: „Аз съм непоносим художник, безкомпромисно искрен в картините си...

Не обичам да слагам заглавия на картини, да наричам проекта с определени имена, защото това е приоритет на словото, не на живописта. Но пък ми казаха, че този подход не е уважителен към зрителя и от години вече кръщавам картините, слагам имена и на самия проект. Единият се наричаше „10 седмици“, защото с приятели се хванахме на бас дали мога за толкова време да направя значима изложба и аз направих. Следващият проект беше в Градска художествена галерия - Пловдив и се наричаше „Теория на драмата“. Защо на драмата? Защото имаше период, в който се изживявах като драматург, и то успешен период. А последната изложба преди две години в „Aeternа” се наричаше „Без спомен“. Идеята беше, че трябва да се преминава леко през спомените, все едно, че ги няма, а самата картина да говори за преживяното, за онези моменти, които са много интимни и са оставили трайна следа. До преди седмица нямах име на новата изложба, която предстои. И то заглавието обикновено идва, когато завършиш някаква работа, идва от нея самата. Завърших я тази картина и тя се нарича „Билет за някъде“. Тогава видях, че всички работи в този проект са с билет за някъде. Получават този билет с раждането си, както хората. И е хубаво, че ние не знаем за къде. Може да е билет за Слънцето, обаче ако не се качиш на правилния влак за Слънцето, няма да го достигнеш. Може да луташ посоката, да слизаш, да се качваш, но в един момент когато прецениш, че не си достигнал до Слънцето, ще останеш един стар Икар, който е една тъжна гледка. Той е конформист, с проядени от молците крила, гол-голеничък, с голям диоптър очила. И става така, че ти си слушал баща си, не си полетял към Слънцето, запазил си иначе порива за крила, но не си ги използвал. Ти си един друг вече. Не си използвал този билет за някъде, защото не си разбрал посоката. Ставаш Икар, когато тръгнеш към Слънцето, когато загинеш, когато си неразумен. Разумните доживяват до дълбока старост и им увисва п.ш.ата. И съм много горд с името на проекта си: „Билет за някъде".

Заповядайте на откриването на изложбата на 8 декември, четвъртък, от 18:30 часа.

Мястото е галерия "Етерна"
ул. „Княз Александър I-ви“ 26, Пловдив (Безистенъ).

Вижте още: www.facebook.com/galleryaeterna

снимка: Десислава Цвяткова

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…