Живопис, графика и рисунки на художника могат да бъдат видени в галерия „Капана“

Великолепни портрети, пейзажи и фигурални композиции, изпълнени майсторски както с маслени бои или акварел, така и с различни графични техники, могат да се видят в новооткритата изложба в Галерия „Капана“. По покана на Градска художествена галерия - Пловдив гостува пазарджишката Художествена галерия „Станислав Доспевски“, която представя Георги Герасимов (1905 – 1977) – значим български художник, макар и не толкова  популярен сред широката публика, който завещава цялото си творчество на своя роден град. Избягвал приживе да продава своите произведения или да рисува по поръчка за богати меценати, за да се опази от неволни въздействия, Герасимов посвещава целия си живот на изобразителното изкуство. Експонираните в изложбата над 160 произведения са много малка част от огромното му наследство, надхвърлящо 6000 творби.

Художникът е роден на 5 февруари 1905 г. в Пазарджик. Завършва живопис в Държавната художествена академия в София при проф. Никола Маринов и графика при проф. Васил Захариев. През 1938 г. за 10 месеца завършва с отличие 4-годишния курс по графика в Академията за приложно изкуство в Прага при професорите Шимон и Швабински. От 1930 г. Георги Герасимов участва във всички Общи художествени изложби в страната и представителни изложби на родното ни изкуство в чужбина. Работи като учител, художник график в Държавната печатница, като военен художник.

В архива на художника се пазят и неговите дневници, съхранили размислите му за творческия процес и неговото вътрешно убеждение: „Има един Божествен разум, това е интелектът на сърцето, това е интуицията, който съкращава времето за школуване и прави от изкуството на талантливото дете зрел и възрастен мъж“.

Изложбата „Безсмъртие във вечността – Георги Герасимов (1905 – 1977) -  живопис, графика и рисунка“ ще гостува до 7 март.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…