Празнува с изложба живопис на Петър Мичев

 

 

На 02.09.2020 г. от 17:00 ч. до 20:00 ч., галерия „Възраждане“ ще посреща гости по случай своя 25-ти рожден ден и магичната изложба „Образи от седмото небе“ на Петър Мичев – Педро.

 

„В 18:00 ч. в двора на галерията ще приветстваме гостите и ще открием изложбата, която ще продължи до 21.09.2020 г. На откриването ще връчим традиционната награда „Арт Медия“ за арт журналистика. По повод празника ще има и томбола за всички гости на галерията, като изтеглените печеливши ще получат подарък графична творба.

 

Всички са поканени!

 

25 години Галерия „Възраждане“! Над 540 изложби, над 36 албуми и каталози. 25 години красиви и светли емоции, прекрасни нови запознанства и срещи както с художници, така и със зрители, посетители и клиенти.

 

 

Благодарим Ви!

 

 

Заради Вас, заради Пловдив и България винаги сме се стремяли да Ви показваме качествено, различно и стойностно изкуство, да бъдем честни и с труда си да стоим с високо вдигната глава. Така смятаме да продължим и за напред. Защото 25 години не стигат!

 

 

Започваме новия сезон с вълшебника Петър Мичев. Вече 22 години работим с него. Не ни е посрамил, не сме го посрамили. Избрахме за Вас, нашите гости, от хубавото – най-хубавото – картини за любов и красота, за копнеж и страст, нарисувани по онзи екзотичен и неповторим маниер, който го умее само маестро Петър Мичев,“ Сим Алексиев.

 

Петър Мичев е роден на 9-ти май 1955 година в град Плевен. Самобитен и самоук художник, той рисува от 15-годишна възраст. Между 1974 и 1990 г. развива артистичната си кариера основно в България.

 

Светът го открива през 1990 г. в брюкселската галерия „Остър ъгъл“, където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали.  Открива големи експозиции във Франция, Белгия Германия, Швейцария, Люксембург, Дания и САЩ.

 

През 1994 г. художникът участва в един от най-големите културни проекти на Юнеско на 20 век, заедно със Сезар, Карсу и Бюфе. През 1997 г.   четиримата организират съвместна изложба в монетния двор „ДьоЛа Моне“ в Париж. Изложбата е открита от Жак Ширак.

 

Петър Мичев е участвал в над 450 групови вернисажа и е реализирал над 160 самостоятелни изложби в България, Европа, Америка.

 

От 1991 г. до 1998 г. живее и твори във Франция. Тук Петър Мичев работи с престижни галерии, една от които прочутата „Романет” между Лувъра и Латинския квартал, създала Пикасо като млад автор. Парижката критика определя Петър Мичев като „автентичен, мистичен и невъзможен за дефиниране”.

 

В периода 2000 г. – 2005 г. живее в САЩ – в Тампа, Флорида. Пред конгреса на Флорида братът на президента на САЩ – губернаторът Джеб Буш представя Петър Мичев като единствения жител на щата, записан в „Енциклопедия Британика”.

 

След 5 годишното му пребиваване в Тампа, 8 милионният град номинира българина за личност на годината. Името на художника е записано завинаги в златната книга на Палм Бийч. Творбата на Петър Мичев “Мадона от Флорида” пък е в музея на Сената и е избрана за пощенска марка - символ на щата. Петър Мичев - Педро е сред най- скъпо продаваните български художници.

 

Мичев има над 16 000 продадени картини. Негови платна са притежание на над 50 музея, галерии, фондации и на известни личности в света сред които Джордж Буш, Владимир Путин, Симеон Сакскобургготски, Американски киноактьор Стивън Сегал, австралийския милиардер Клайв Палмър  и руският мултимилионер Гедадий Гайтамак.

 

Освен в музея на Ватикана, картина е сложил приживе в частната си колекция папа Йоан Павел Втори.

 

Петър Мичев е заслужил гражданин на град Плевен от 2005 г.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…