В Залите за временни експозиции на Градската художествена галерия в Пловдив миналата вечер бе открита ретроспективна изложба с творби, създадени по време на Международните пленери Рисунка голям формат „Диалог“, първият от които бе организиран през 2016 г. по инициатива на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив.

 

В него участват художници-преподаватели от училища по изкуствата от България и Европа. В досегашните 4 издания са участвали 36-ма преподаватели - художници от България, Германия, Швейцария, Австралия, Чехия, Словакия. През 2017 и 2018 г. пленерът се осъществи с подкрепата на българското Министерство на културата.

 

В дните на пленерите художници с различна чувствителност работят и живеят в съвместна творческа общност и имат възможност за непрекъсната обмяна на идеи, културни разбирания, житейски и професионален опит, свързани от предизвикателството да работят върху хартия. Изложбата по повод 5-тия Международен пленер Рисунка голям формат „Диалог“ бе открита от Емилия Арабаджиева – дългогодишен директор на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, Николай Томов – настоящ директор на гимназията и Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на Община Пловдив.

 

Заместник-кметът Панов поздрави организаторите от НГСЕИ за прекрасната инициатива, както и за настоящата юбилейна изложба, която представя  творби на 30 участници. Целта на Международните пленери Рисунка голям формат „Диалог“ е създаването на творчески продукти от представители на различни култури и творчески школи, обмяна на идеи и споделяне на  практически опит в сферата на образованието в областта на изкуствата, както и търсене на  нови подходи в преподаването на художествените дисциплини. „Настоящата 5-та изложба дава възможност да станем съпричастни на творческите постижения на  художниците-преподаватели и е поредното доказателство, че Пловдив, чрез залите на Градската художествена галерия, е център за популяризиране на изкуството  в България и Европа“, подчерта заместник-кметът Пламен Панов.

 

Изложбата, разположена в Залите за временни експозиции на ул. "Княз Александър I" №15 може да се разгледа до 1 септември, всеки ден от вторник до неделя, от 10 до 18 часа.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…