Галеристът Павлина Маринова: Иван Кирков е един от любимите автори на „L’ Union de Paris“ 

Към изложбата има голям интерес, забелязвам доста по-дълбоко осмисляне от страна на публиката

До средата на февруари в галерия „L’ Union de Paris“ в Пловдив може да се види изложбата „Живопис, рисунки, илюстрации. Иван Кирков (1932-2010)“. Представени са малко познати творби от разнородното творчество на автора, оставил значима следа в развитието на съвременното българско изкуство.

Изложените рисунки припомнят изявите му като илюстратор. Своята илюстраторска дейност художникът започва още веднага след като завършва живопис в Художествената академия (ВИИИ „Н. Павлович“) през 1954г. при проф. Илия Петров и проф. Кирил Цонев. Някои от неговите илюстрации, които могат да бъдат видени са създадени към поемата на Георги Авгарски „Тамарина гара“ (1956г); „Косе Босе“ (1957) на Ран Босилек. Особено интересни са и рисунките му към приказките „Чудната кутийка“ и „Двеста и двайсет хитрини“. Всички те са малка част от приноса, който Кирков дава за оформяне облика на детската илюстрация у нас. Според него илюстрацията на приказки преди всичко трябва да е занимателна. С богато въображение и оригинален графичен стил авторът ни въвежда във вълшебения свят на книгите.

Галеристът Павлина Маринова разказва:

„Той е един от любимите автори на галерията. Това е трета изложба, която правим с негови рисунки, илюстрации, живопис. Тази година показваме по-ранни негови творби от 60-те и 70-те години. Всичко започна от 2006-та, когато се запознахме с Иван Кирков и той вече живееше в Асеновград. Сега популяризраме тази част от неговото творчество, която припомня изявите му като илюстратор. Кирков работи изключително индивидуално към всяка книга, не налага своя стил, а след като прочете материала, анализира и подхожда по различен начин. Много от хората, които виждат изложбата казват: „Ние сме чели тези приказки, но никога не сме знаели кой е художникът“ и е много любопитно за посетителите. Изключително голям интерес има към тази изложба и някак се подхожда с по-дълбоко внимание към произведенията. През 2013-та направихме една голяма изложба с творби на Иван Кирков в ГХГ и продуцирахме един каталог. Предишната отново с неговото творчество беше 2017-та. Също бяха достатъчно добри изложбите, но не е имало такъв голям интерес, както сега. Като че ли има някакво надграждане в културата на самите хора, станаха по-внимателни, забелязвам по-дълбоко осмисляне и помъдряване на публиката“.

Иван Кирков е представител на поколението творци, осъществили голямата промяна в българското изкусво в началото на 60-те години. Стремежът към търсене на нови форми и средства на изява го прави един от най дискутираните художници. Макар и отричан, неговият провокативен начин на изразяване става необходим за българската живопис, за да се освободи от сивотата и безличието. Още през младежките си години се проявява като, интересно и задълбочено мислещ творец, блестящ със своя интелект. Неконформист, променящ се експериментиращ в различни области и жанрове – това са само част от определенията, с които се свързва името му.

В настоящата изложба може да се види негов пейзаж от 1962-ра година, отличителен за периода на налагане на нови форми в изкуството, разказва още Павлина Маринова. И допълва, че в групата пловдивски художници от 60-те, които не искат да се съобразяват с наложените норми, а се стремят да бъдат в крак с европейките тенденции се вписва напълно Иван Кирков. Това е групата на Георги Баев, Димитър Киров, Георги Божилов-Слона, Йоан Левиев.

За Кирков остава важна не оптическата импресия, а изживяното емоционално състояние, допълва галеристката.

Изложбата мoже да бъде видяна до 12 февруари.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…