Аз съм влюбен в България – не само в хубавите жени, но и в прекрасната природа и култура. За мен България е втора татковина, признава македонският художник Тасим Кадрия. Отношението и чувствата си към страната ни той е изразил в прекрасни „слънчеви“ картини, подредени в денонощната пловдивска галерия SPS. Повечето от тях са природни пейзажи от Родопите. Планината е моята муза, споделя майсторът на четката. За него любимото място е навсякъде в България, но най-вече Бойково в Родопите.

Картините не са фотографско копие на пейзажа – не „снимам“, уточнява македонският творец. Влагам от мен енергия, искам да дам на хората щастие и радост с картините си. Но понякога рисувам самотен кон и неговата мъка. Животът е борба и любов, не трябва да задълбаваме в тъгата, е веруюто на Тасим.

За него казват, че твори магия, симфония на боите, че е диригентът на багрите. Със сигурност и на доброто настроение. Широката му усмивка сякаш носи слънце, със слънчев ентусиазъм зареждат и пейзажите му. Красотата, топлотата и финесът в живописните платна явно привличат българските ценители, художникът има вече 9 успешни изложби у нас. В България той е по-популярен, отколкото в родината си. Своите умения и усет към света Тасим предава на учениците си – преподавател е в 5 училища в Република Северна Македония.

Изложбата-живопис на Тасим Кадрия може да бъде разгледана до края на ноември в SPS, единствената в Пловдив 24-часова действаща галерия /във фоайето на хотел SPS, бул. „Освобождение“ 3/.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…