„Дни на музиката в Балабановата къща” ще преставят  богата жанрова палитра на две знакови за фестивала сцени – Балабановата къща и Малката Базилика.

Билети за концертите се разпространяват в мрежата на Ивентим.бг:

http://www.eventim.bg/bg/bileti/chamber-jazz-plovdiv-balabanova-ka-469618/event.html

http://www.eventim.bg/bg/bileti/akademicen-naroden-hor-na-amtii-plovdiv-malkata-rannohristinska-bazilika-469620/event.html

На 14 октомври в Балабановата къща от 18.30 ч. швейцарското Chamber Jazz  дуо KOVA - ZAPPA ще предложи музикален език, който излиза извън границите на различните стилове - класика, джаз, рок, фънк, за да постави на преден план изразителността и комуникацията. Двамата изтъкнати музиканти Ивайло Ковачев (пиано) и Матия Дзапа (виолончело), обединени от своята изключителна виртуозност и креативност, предават комбинацията от класика и джаз с необикновена елегантност във фразирането и в същото време чрез атрактивен начин на споделяне с публиката.

Ангелогласният Академичен народен хор на АМТИИ – Пловдив ще озвучи Малката Раннохристиянска базилика  под вещото ръководство на своя главен диригент проф. д-р Костадин Бураджиев на 15 октомври от 11.30 ч. Хорът притежава широк диапазон в стиловата палитра на репертоара си – от изворната народна песен от различни региони на страната до многогласни обработки, авторски композиции, изградени с авангардни изразни средства, старинни ортодоксални песнопения и др.
За Академичния народен хор са написани и посветени много творби от композиторите Иван Спасов, Стефан Мутафчиев, Асен Диамандиев, Кирил Стефанов, Николай Стойков, Николай Кауфман, Анастас Наумов, Красимир Кюркчийски и др. С тях хорът става родоначалник на явлението „нова фолклорна вълна”, характеризиращо се с интонации и метроритми, вградени в творчеството на българските композитори, с обогатяването на музикалния фолклор със съвременни изразни средства, както и с високия професионализъм на интерпретация. Изключителни са успехите на хора в многобройните му концерти в страната и чужбина (Белгия, Швейцария, Италия, Франция, Русия, Финландия, Полша).

МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” се осъществява с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България”, Община Пловдив, Министерство на културата и др.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…