Избраници на световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова ще триумфират на сцената на Балабановата къща

Истински фойерверк от млади таланти предстои в рамките на три концерта в „Дни на музиката в Балабановата къща” от 2 до 4 юни. Част от участниците  вече са утвърдили имената си по световните сцени, на други тепърва предстои звездна кариера. Едно е обединяващото – самородният талант, отгледан и шлифован от прекрасни преподаватели, съчетан с младежки ентусиазъм и сценичен чар!

На 2 юни, от 18.30 ч. на подиума в Балабановата къща ще изнесе рецитал талантливата пианистка - абитуриентка от НУМТИ „Добрин Петков” Ивелина Кръстева. Нейните успехи през изминалите години я поставят редом с вече изявени музиканти - тя е носител на награди от конкурси в Австрия, Румъния, Турция, Сърбия, България. Неин преподавател е Елена Велчева, а от есента на 2017 Ивелина ще продължи музикалното си образование в The Guildhall School of Music and Drama в Лондон, където е приета с пълна стипендия.

За рецитала си на 2 юни Ивелина Кръстева е привлякла като партньори Радостина Стоянова – цигулка и  Йордан Вичев – виолончело. Триото, основано през 2015, под ръководството на Детелина Маринкева, завоюва Първа награда на Международния конкурс за музика в Белград, Сърбия /2016/.
    
От 2017 г. прочутата оперна певица, камерзенгерин Красимира Стоянова, чието име краси афиша на най-престижните оперни и концертни зали в света, инициира поредица от концерти в „Дни на музиката в Балабановата къща”, за които тя ще подбира и подготвя талантливи млади певци. Първите избраници в концертната серия са Салина Александрова – мецосопран, и Божидар Божкилов – бас, които ще се изявят на сцената на Балабановата къща на 3 юни от 18.30 ч.

Салина Александрова завършва Университета за музика и сценично изкуство (MDW) във Виена. Именно в австрийската столица се запознава и работи с примата Красимира Стоянова. През 2014 г. участва във Великденския музикален фестивал в Баден-Баден в постановката на „Манон Леско” с Берлинския филхармоничен оркестър, под ръководството на Сър Саймън Ратъл и Сър Ричард Еър. А през 2015 и 2016 г. е включена в продукцията на Анна Нетребко „Снежната кралица” в двореца „Естерхази”, Австрия. Концертира активно със световноизвестния „Orquesta de Guitarras de Barcelona”, под ръководството на основоположника му Сержи Висенте.

Божидар Божкилов на 19-годишна възраст дебютира в „Севилският бръснар” от Джовани Паизиело, като Дон Базилио и Нотариуса, на оперните сцени в Л`Акуила и Сулмона, Италия. И това е само началото на успешните му дебюти в „Травиата” и „Мадам Бътерфлай” във Флоренция и други градове на Тоскана; „Джани Скики” в Националната опера на Лотарингия в Нанси; „Евгений Онегин” в Софийската опера и балет и др. Носител е на множество престижни награди от международните певчески конкурси „Мария Каниля” – Сулмона; O.M.E.G.A – Флоренция; „Измаеле Волтолини” – Бусколдо, Мантуа; „Йоле де Мария” – Сицилия; „Cantando l`opera” – Неапол; „Спацио музика” – Орвието /Италия/; „Люба Велич” – Виена /Австрия/, „Николай Римски –  Корсаков” /Русия/ и др.

Клавирният съпровод на двамата певци, отново със съдействието на Красимира Стоянова, е поверен на българската пианистка Вяра Шуперлиева – преподавател във вокалния факултет на Университета „Моцартеум” в Залцбург, Австрия.

На 4 юни от 18.30 ч. младежкият барок ще срещне младежкия рок в ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ на Римския стадион. За пета поредна година Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” организира ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ – едно от знаковите и много обичани събития във форума!

В неделя откритата сцена на Римския стадион, прославил се като един от най-посещаваните туристически обекти, отново ще бъде огласена от Големия детски концерт, наречен  „Младежкият барок среща младежкия рок”. В него ще участват  талантливият младежки оркестър на НУМТИ „Добрин Петков” с диригент доц. д-р Пламен Първанов, хорът на НУМТИ „Добрин Петков” с диригент Николета Енева и атрактивните рок групи Red Trigger, Noisy bastards и Blood Rush - носители на Първа награда от телевизионния формат „Голямото рок междучасие”! Младите класически музиканти от Пловдивското музикално училище ще изпълнят един от шедьоврите на бароковата музика – „Магнификат” от Антонио Вивалди, а младите рокаджии ще наелектризират публиката с авторски песни и легендарни рок парчета.

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” е част от културния календар на Община Пловдив и се осъществява с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България“, Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“, Министерство на културата и др.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…