Историческата цигулка е създадена от Антонио Страдивари през 1720 г.

Инструментът се озовава в ръцете на американската цигуларка Елизабет Питкерн, като подарък от нейния дядо

В Балабановата къща в Пловдив виртуозната американска цигуларка Елизабет Питкерн ще изнесе концерт с легендарния „Червен Менделсон Страдивариус” от 1720 г., вдъхновил прочутия филм „Червената цигулка” на режисьора Франсоа Жирар, отличен с „Оскар”. Това ще се случи след по-малко от месец, на 11-ти май.

Историческата цигулка е създадена от Антонио Страдивари през 1720 г. в неговото малко ателиe  в Кремона, Италия. Скоро след направата му инструментът изчезва. Никой не знае къде е бил и на кого е принадлежал повече от 200 години. Многобройни историци, писатели, журналисти, критици са се опитвали да разгадаят мистерията, но без успех. Позната като „Червеният Страдивари”, получила името си, когато е била притежание на именития унгарски цигулар, приятел на Брамс и Клара Шуман – Йозеф Йоахим, през 1930 г. тя се появява в Берлин. Неин собственик е наследник на Феликс Менделсон. През 1956 г. „Червеният Страдивари” отива при следващия си собственик - индустриалец от Ню Йорк, който я съхранява в идеално състояние,  „готова” за концерт. Голяма част от оригиналния червен лак е запазена и до днес върху повърхността на цигулката и тя е смятана за един от най-добре звучащите и най-красиви Страдивариуси, останали до наши дни. 

В Деня на благодарността през 1990 г. съдбата на цигулката отново се променя, когато индустриалецът я оставя за продажба на аукцион в Christie, Лондон. Докато едни от най-влиятелните и богати хора в света наддават за „Stradivarius-Red Mendelssohn”, инструментът се озовава в ръцете на американската цигуларка Елизабет Питкерн, като подарък от нейния дядо. Този факт остава тайна до момента, когато Елизабет не започва да прави международна кариера по големите сцени. Тя възприема цигулката като вдъхновител и приятел, превърнала в мисия възможността си да сподели магическата красота на нейния звук с хора от всякаква възраст, професия и култура.

Много хора твърдят, че Страдивариусът най-накрая си е намерил сродната душа в талантливите ръце на Елизабет Питкерн, която е първият музикант, представил го по световните сцени от времето на Йозеф Йоахим насам.  Не случайно Елизабет Питкерн си е спечелила репутация на един от най-обичаните цигулари в САЩ. Наред със солистичната си кариера тя се изявява активно като камерен изпълнител и реализира многобройни записи на цигулков репертоар. През 2000 г. Питкерн дебютира в Ню Йорк като солист на Нюйоркски камерен оркестър. Свирила е в Carnegie Hall, Walt Disney Concert Hall, the Fisher Center, the Kimmel Center и др. Ревностен защитник на образованието и на младите музиканти, от 2012 г. тя е президент и артистичен директор на Luzerne Music Center, който осигурява обучението на талантливи млади музиканти от 9 до 18-годишна възраст. Работи и като преподавател в Южнокалифорнийския Университет /където самата тя е получила висшето си образование/, заедно със своя учител, известния професор по цигулка Robert Lipsett, както и в Colburn School в Лос Анжелис. 

Любимите й занимания извън музиката са ски, тенис, езда, благотворителна дейност.

В концерта на 11 май партньори на Елизабет Питкерн ще бъдат именитите музиканти Василий Илисавски (пиано) и Кристиана Михайлова (виолончело) в програма с произведения от Моцарт, Менделсон и Дворжак.

МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” се осъществява с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България“, Община „Пловдив“, Общински институт „Старинен Пловдив“, Министерство на културата“ и др.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…