"Фокус България" обявява конкурс за видео
bez

„Фокус България“ обявява отворена покана за участие в специална видео програма от кратки видео-представяния на български автори, колективи и художествени организации и тяхната работа. Селекция от получените видео-презентации ще бъде представена паралелно на изложбата „Вариофокус: художници“, като част от „Фокус България” на панаира viennacontemporary от 24 до 27 септември 2015. Журито на селекцията включва кураторите на „Фокус България” – Яра Бубнова, Весела Ножарова и Десислава Димова; Гауденц Б. Руф, както и представител  на организаторите в лицето на Веселина Сариева.

С какво може да се участва:

Желаещите да участват трябва да подготвят свое кратко видео-представяне, не по-дълго от 90 секунди. Представянето може да включва вас самите, конкретна ваша творба, изложба, цялостната ви работа или вашето ателие. Въпросите, на които очакваме да отговорите са: Кои сте вие? Как определяте вашето изкуство? Какви теми, проблеми, въпроси ви интересуват? Какви материали и техники използвате? Какво е вашето образование? Как социализирате вашата работа, къде и в какъв контекст я излагате? Извън този формат на „визитна картичка” няма ограничение за формата, стилистиката или техниката на видеото (то може да бъде заснето с професионална камера, както и с телефон или уеб камера), допустими са всякакъв вид монтаж, използване на анимация, слайдшоу и т.н. Целта на open call презентациите е да представи обща картина за това какво е художникът днес, как се самовъзприема, в какво се състои неговата работа, как се вписва в света, който го заобикаля, какви са проблемите, които го вълнуват.

Кой може да участва:

Поканата е към всички български художници, колективи и художествени организации, които участват активно в българската художествена сцена.

Как може да се участва:

Всеки, който проявява интерес към участие в отворената покана, трябва да изпрати предложението си на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. до 31 август:

- кратко видео с дължина до 90 секунди

- попълнена форма за участие

- 1 видео стил

Технически изисквания:

- Допустими видео формати: .avi, .mpg, .mpeg, .mov, .mkv, .mng, .flv, .wmv, .ogg, .mp4, .m4v, .3gp

- Допустима големина – ако файлът е по-голям от 10 MB, следва да бъде изпратен чрез онлайн платформа за споделяне на файлове (wetransfer, transit, dropbox, googledrive и др.) При използване на платформа за споделяне на файлове, моля, не изпращайте автоматични съобщения, а копирайте линк за сваляне.

 

- Видеото трябва да бъде на английски език или със субтитри на английски език.

- Видеото не трябва да съдържа надписи с името или информация за художника, информацията за всяко представяне ще бъде унифицирана и сложена при финалния монтаж.

- Писмото трябва да бъде с тема „Видео // Фокус България: <ИМЕ НА УЧАСТНИКА>.

- Не е необходимо изпращането на допълнителни материали.

Журито ще направи селекция от постъпилите видеа, която ще бъде показана в рамките на „Фокус България” на панаира viennacontemporary. Основният критерий при избора ще бъде максимално широко и разностранно представяне на българската художествена сцена.

Пълният списък с всички видео представяния, включени в селекцията, ще бъде обявен в началото на септември.

За „Фокус България“:

През 2015 г. традиционната фокус-програма на панаира за съвременно изкуство viennacontemporary ще бъде посветена на България. Представянето се осъществява по инициатива на Веселина и Катрин Сариеви (Sariev Contemporary, фондация „Отворени изкуства“), Елена Тодорова (президент на Hugo Vouten Collection), Весела Ножарова (Фондация „Изкуство дела и документи“) и Яра Бубнова (Институт за съвременно изкуство-София).

„Фокус България“ ще се разположи на 100 квадратни метра в официалното изложбено пространство на панаира – Marx-Halle, и ще включи: кураторска изложба, видео-презентации от open call, разговори с художници и колекционери, дискусии. Програмата ще бъде придружена от паралелни събития и публикация.

Представянето на България в рамките на фокус-програмата на viennacontemporary е изцяло некомерсиален проект, който цели популяризирането на българското съвременно изкуство и изграждането на връзки между български и чуждестранни художници, куратори, културни мениджъри, организации и колекционери.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…