Осмото издание на международната платформа OPERA OPEN ще се открие на 4 юни с премиера на “Carmina Burana” от Карл Орф на върха на хълма Бунарджика от 21 часа. Колелото на съдбата се завърта и пренася артисти и публика 55 години по-късно отново на същата дата и на същото място, на които се е състоял първият оперен спектакъл на открито в Пловдив. За събитието се изгражда мащабна сцена, олицетворяваща кръговрата във Вселената, на която ще се качат над 150 артисти от Опера Пловдив. Диригент е маестро Емил Табаков, а диригент на хора е Драгомир Йосифов. Солисти в „Кармина Бурана“ са Пламена Гиргинова, Иво Йорданов и Александър Баранов. В постановката участва Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив и Детски хор към Академията на Госпожа Опера.

Пълното название на кантатата в превод от латински гласи: "светски песнопения за пеене от певци и хор, с инструменти и магически образи". Постановката на хореографа Боряна следва съдържанието на творбата на Карл Орф, която е базирана на сбирка на средновековна поезия от 10-11 век, открита в манастирската библиотека на Бенедиктбойерн през 1807 година. Зад кориците са включени песни назидателни и сатирически, любовни песни, песни „на маса“, игри и мистерии. Творческият екип на спектакъла изследва невидимото влияние на повелителката ФОРТУНА и неуспешните опити на хората да се отделят от вселенския кръговрат. За мултимедийните проекции на върха на Бунарджика сценографът Петко Танчев използва скици от средновековни книги и алхимични ръкописи, които "оживяват" чрез мапинг.

Поради големия интерес към премиерния спектакъл на Опера Пловдив, той ше бъде повторен на 5 и 7 юни.  Със съдействието на район „Централен“ са предприети всички необходими мерки за опазване природата и чистотата на емблематичното пловдивско тепе.

Програмата на OPERA OPEN 2021 включва 16 вечери с 5 премиерни заглавия от 4 юни до 30 август със запазената марка за качество на Опера Пловдив. След Бунарджика спектаклите ще продължат традиционно на Античния театър в Пловдив, където зрителите ще видят премиери на „Севилският бръснар“, „Тоска“, „Дон Жуан“ с участието на международни артисти. Събитието е част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Билети за OPERA OPEN се продават на касата на Опера Пловдив, на лятната каса OPERA OPEN на Главната улица в Пловдив, в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…