Оливие Дюбоа, eдин от най-ярките гласове на съвременния танц във Франция, гостува в Пловдив с новия си спектакъл ИТМАРАГ. На 21 май българската публика ще се срещне с един необикновен мултидисциплинарен спектакъл. Събитието е част от програмата на ONE DANCE WEEK 2021, който се завръща в Дома на културата в Пловдив тази пролет.

ИТМАРАГ, най-новото произведение на френския хореограф, пресъздава на сцената образа на днешен Eгипет и ни кани да се потопим в атмосферата на “Махраганат” – музикален уличен жанр, наричан още “електро-чааби”, създаден от младежи в Кайро по време на египетската революция през 2011 г.

Днес “Махраганат” е гласът на цяло едно поколение, a с помощта на седем египетски танцьори и музиканти Дюбоа пренася този жанр от улицата на сцената.Заглавието на спектакъла е вдъхновено именно от този жанр,а значението му може да бъде преведено като „празнувай!“.Публиката в България, първа след френската, ще се докосне до новото произведение на компанията на Оливие Дюбоа. ИТМАРАГ ще бъде показан в Пловдив непосредствено след световната му премиера във Франция, която се състоя на 29 януари, и преди представянето му на сцените на едни от най-влиятелните фестивали в Европа.

“От много години живея между Париж и Кайро. Видях как се роди тази вълна и как постепенно заля египетската музикална сцена. Египтяните пеят и танцуват навсякъде, по дискретен и интимен начин, разбира се,защото това е съществена част от тяхната култура. С много любопитство наблюдавах развитието на този див, инстинктивен феномен, преплитащ музика и танц. Може да изглежда по-малко„високоскоростен“ от другите форми, но е напълно наситен, сякаш всяко пространство и всеки миг трябва да бъдат запълнени, сякаш времето изтича.” казва Оливие Дюбоа

Спектакълът е резултат от няколкомесечната работа на Дюбоа в Египет в партньорство с B’sarya for Arts – ново независимо пространство в Александрия,което подкрепя млади египетски музиканти и визуални артисти.

Билети за спектакъла на 21 май в Дом на културата '’Борис Христов” ще може да намерите от 15 март на касите на EasyPay в цялата страна, както и онлайн в мрежата на ЕPAYGO.

ИТМАРАГ гостува в Пловдив с подкрепата наФренски институт в България.Допълнителна информация за спектакъла ще намеритетук.Събитието във Facebook следете тук.ONE DANCE WEEK 2021 е част от Програма „Наследство“ на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…