Струнен квартет Паганини докосна публиката до Миланската Скала

Франческо Де Анджелис  - концертмайстор на оркестъра на Ла Скала  - Милано, води майсторски клас в НУМТИ “Добрин Петков”

Соня Попова

Бутиковият международен фестивал на Пловдив „Дни на музиката в Балабановата къща”, който сбъдва мечти и винаги изненадва, отново го направи с откриването на есенното издание за 2018-а година. Публиката в концертната зала на Градски дом на културата „Борис Христов“ в неделя вечер успя да се пренесе на крилете на музиката  във фамозния оперен театър в Милано Ла Скала.

Докосването извърши „Струнен квартет Паганини" в състав Франческо де Анджелис /Италия/ –цигулка, концертмайстор на Оркестъра на Миланската Скала, Евгения Станева – цигулка, Елена Фачани /Италия/ – виола и Ливия Ротонди /Италия/ – виолончело. PAGANINI String Quartet изляха на сцената вълшебство от шедьоври на великия романтик Верди и магьосника на цигулката Николо Паганини.

Ръководителят на квартета Франческо Де Анджелис  е харизматична фигура за музикалния живот в Италия. Той е избран лично от Маестро Рикардо Мути за концертмайстор на симфоничния и оперния оркестър на Ла Скала. Известен е и като солист, камерен изпълнител и педагог. Води майсторски класове в редица държави.

Цигуларката Евгения Станева е пловдивската гордост  в Ла Скала, Милано. Тя е завършила НУМТИ „Добрин Петков“, след което се дипломира във Виенския музикален университет.   

На концерта снощи възпитаници на Пловдивското музикално училище попиваха в захлас емблематична програма от шедьоврите в италианската съкровищница. Част от тях днес са още по-щастливи, защото  учат от първа ръка от музиканти от един от най-обичаните и прочути по света оркестри. Днес концертмайстор на оркестъра на Миланската Скала, води Майсторски клас “Музикартисимо” в НУМТИ “Добрин Петков”.

Есенното издание на IX Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” – носител на сертификат за качество „Европейски фестивал 2017-2018” на Европейската фестивална асоциация, на призовете „Музикален проект на годината”, Награда за музика „Пловдив” и Златен медал за принос в честванията на световноизвестния бас Борис Христов, обещава изящна и извънредно богата палитра от концерти.

Поредната изненада е тази вечер от  18 часа, когато в Големия салон на втория етаж на Балабановата къща за пръв път ще бъде представено кабаре.

 

Фестивалът е част от Културния календар на град Пловдив за 2018 година и се осъществява с подкрепата на Фондация “Америка за България”, Община Пловдив, Общински институт “Старинен Пловдив”, Министерство на културата.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…