Алпийски рог, с дължина близо 5 метра, открива IX Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”

Неопитното око и ухо може да не открива общото между Операта в Сидни и Градския дом на културата в Града под тепетата, но общо има. В двете културни институции гостуват световно признати музиканти от цял свят. Броени дни ни делят от едно такова изключително събитие за любителите на музиката в Пловдив.   

На 17 май на сцената на ГДК „Борис Христов” Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” – носител на сертификат за качество „Европейски фестивал 2017-2018” - ще представи уникален концерт. Алпийски рог с дължина близо 5 метра в ръцете на прочутия изпълнител на този инструмент Аркадий Шилклопер и изумителният виртуоз  Сергей Накаряков, наричан „Паганини на тромпета” са солистите на това забележително събитие. Техен партньор е елитният ансамбъл „Софийски солисти” под диригентството на маестро Пламен Джуров.  Така IX-ото издание на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” отново дава заявка за силен старт и още по-силен сезон.

Сергей Накаряков е един от най-великите тромпетисти на нашето време. Триумфира в световните музикални центрове Hollywood Bowl в Лос Анжелис, Lincoln Center в Ню Йорк, Royal Festival Hall и Royal Albert Hall в Лондон и много други. Участва във фестивали в цяла Европа, Америка и Канада, като всяка година осъществява и няколкоседмично концертно турне в Япония. Благодарение на изключителната си виртуозност и красота на звука той изпълнява с лекота на тромпет дори транскрипции на концерти и пиеси за цигулка!  Удостоен е с голямата награда ECHO Klassik Award за инструменталист на годината.

Работи с най-изтъкнатите съвременни солисти, оркестри и диригенти, като веднага след концерта си в „Дни на музиката в Балабановата къща” той заминава за Япония, където ще свири заедно с прочутата пианистка Марта Аргерич.

Аркадий Шилклопер е признат за един от най-добрите изпълнители в световен мащаб на атрактивния, дълъг близо 5 метра, алпийски рог, като същевременно е забележителен валдхорнист, композитор, аранжор и импровизатор. Свири дори от покрива на грандиозната опера в Сидни, Австралия – събитие, което се превръща в медийна топ новина.

Билетите за концерта са в продажба в мрежата на Ивентим , в Билетен център пред Общината и в „Мюзик център” на ул. „Отец Паисий” 3.

Музикалният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се реализира с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България”, Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив”, Министерство на културата.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…