Капана.БГ

Капана.БГ

Таня Грозданова

Генералното консулство на Република Турция в Пловдив кани всички ценители на класическата музика на един уникален камерен концерт. За първи път на сцената в Първо студио на радио Пловдив ще излязат филхармоници от Анталия и България.

За концерта под наслов "Музикален диалог" в Пловдив пристигат флейтистка и обоист от международна величина. Това са преподаватели и творци от Държавния симфоничен оркестър на Анталия доц. д-р Лелйа Байрамогуларъ и доц. д-р Байрам Байрамогуларъ. Те ще музицират заедно с именитата наша пианистка д-р Велислава Стоянова.

Камерният концерт е на 26 януари (четвъртък) от 18.00 в Радио Пловдив. Концертът е под патронажа на Генералното турско консулство в България, домакинството на Българо-турския литературен клуб и сдружението на бизнесмени от двете страни "Бултиш".

Входът е свободен.

Пред Под тепето д-р Велислава Стоянова разкри преди концерта, че триото ще направи едно пътешествие през епохите: барок–класика–съвременност.

"Искаме да дадем възможност на пловдивската публика за различни емоционални състояния на всяка творба от различни музикални направления. Всяка носи собствена специфика - готическа строгост на барока при Телеман; Каливода, наричат го липсващото звено между Бетовен и Шуман, с мелодичната привлекателност и ритмичната енергия, те несъмнено имат нещо общо с чешките му корени… За да  стигнем до съвременните ярки и контрастни емоции, свързани с турската фолклорна музика на Фазил Сай и Йозге Гюлбей Уста, жена композитор."

След Пловдив изпълнителите гостуват в Хасково. Музикалната им визита там е на 27 януари, а концертът стартира в 18.00 в театър „Иван Димов”.

„От ателието“ картините на известния художник Кольо Мишев заживяха свой живот пред публика в Градска художествена галерия-Пловдив.

Едноименната изложба откри директорът на галерията Красимир Линков, който отбеляза, че с художникът се общува леко, но с неговото изкуство общуването не е така лесно, изисква размисъл.

В един от любимите художествени образи на Мишев – кораба, изкуствоведът видя покана за пътуване към света на мечтите.

Художникът даде свой ключ – корабът е символ на живота. А животът трябва да е равнозначен на свобода.

 

Изложбата беше посетена от представители на Държавния културен институт към българския министър на външните работи, които обмислят да включат автора в програмата „Балкански диалози“.

Кольо Мишев е роден в град Струмица в РС Македония, завършил е Художествената академия в Скопие и е изявен творец както в родината си, така и в България.

 

Изложбата „От ателието“ може да се разгледа на първия етаж етаж в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15 до 24 февруари.

 

Актьорът Иван Бърнев и неговата колежка от Испания Сю Флак ще представят новия испанско-български филм „Васил“ в LUCKY Дом на киното. Те ще се срещнат с публиката в петък, 27 януари, за прожекцията от 19 часа. Освен тях с пловдивчани ще разговарят и продуцентите на филма Весела Казакова и Мина Милева.

 

Във филма участват и няколко други испански звезди, като известната от филми на Алмодовар Сузи Санчес, любимката на Антонио Бандерас - Александра Хименес и Карра Елехалде, героят от най-касовия досега испански филм “Испанска афера”.

 

Филмът „Васил“ вече обра множество награди при представянията си в Европа – сред които шест награди „Берланга“ от Валенсия – за най-добър филм, режисура, сценарий, музика, звук и за поддържаща роля на Сузи Санчес. Сред другите награди бе и отличие за Иван Бърнев за ролята си на фестивала Семинчи във Валядолид. 

 

Самият филм е съвременна творба за приятелството, трудностите и пътищата, които ни свързват с другите. В него се разказва историята на един български емигрант в Испания, който се оказва отличен играч на бридж и шах. След пристигането си в Испания той спи на улицата, докато Алфредо - пенсиониран архитект, го приютява за известно време в дома си.

 

Билети за прожекцията се продават на касата на LUCKY Дом на киното в делничните дни след 16:00 часа, както и онлайн на kinolucky.com. 

 

Красимир Лозанов - маркетинг директор в ИК "Жанет 45", изброява пет причини защо си струва да прочетем новия роман на Палми Ранчев „Хаосът в играта на джаги“.

1. Интерпретациите за проваления Преход са винаги интересни, стига човек да не търси само развлечение в литературата. Някой ще реши, че това е роман за уличните банди през ранните 90-те и ще се излъже. Палми Ранчев навлиза в едни по-дълбоки философски обобщения за причините защо всичко тогава трещи и се проваля, и в крайна сметка имаме това, което имаме.

2. Градски роман. Градските романи обикновено имат своя специфична атмосфера и тя много често е по-привлекателна от, да речем, тази на "селските". 

Извън майтапа: Палми Ранчев ни разхожда заедно с героя си по софийските улици и квартали (най-честно нощни), като ни предлага с това възможността да си поприпомним едно десетилетие, което сме май нещо позабравили. А не трябваше! 

3. Главният герой е млад мъж, на двайсет и нещо, който в това сложно време – криминализирания Преход – се чувства напълно объркан в решенията и чувствата си, търси и все не намира посоката, в която да поеме. Нещо като „герой на нашето време“ по Лермонтов – и героят не е от този свят, и времето криво, пък и мястото кофти. Нашият герой – Боби се казва, може и да го познавате – е обобщителен образ на това загубено поколение (добре, де, на част от него) и проследяването на неговите психологически тройни аксели, изпълнявани върху тънкия лед на битово-уличното живеене, са интересни за размисъл. А и кой ли от нас не се е оказвал в подобни ситуации, както героя му, в това наситено с митологични демони първо десетилетие на Прехода?

4. Играта на джаги като метафора на чувствата и мислите на героя. И оставете героя – като метафора на времето. Също интересно решение, струва си да се проследи и премисли.

5. Увлекателно написан, четивен 476-страничен текст. (Ау!)

Корицата е на Иво Рафаилов, редактор – Митко Новков.

Снимка: Красимир Лозанов

Таня Грозданова

Ученикът Петър Попов от 11 клас на НХГ "Цанко Лавренов" спечели първа награда в категория "Алеко Константинов и вечните му герои" от Националния конкурс за ученическо есе и рисунка "Алеко", организиран от Община Свищов.

Талантливият гимназист се обучава в специалност "Живопис", а наградената рисунка е реализирал с професионалните напътствия на Антония Хайгърова - преподавател по "Графика" в училището.

Конкурсът е посветен на 160 години от рождението на Алеко Константинов. В него се включиха 155 есета и 688 рисунки на участници от 93 населени места от страната. Отличените участници в Националния ученически конкурс за рисунка обяви директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, който бе и председател на журито, съставено от изявените свищовски художници: Пламен Симеонов, Камен Крумов и Иван Бонев. 

Организаторите на новия франкофонски фестивал водят разговори с Давид ГетаЗаз и Патриция Каас

Колегите им от Hills of Rock още не са представили кои групи ще докарат под тепетата

Таня Грозданова

Световната емблема в клубната електронна и хаус музика Давид Гета ще миксира това лято в Европейската столица на културата 2019. Пловдивчани и гостите на града ще могат да танцуват под звуците на миксовете на трикратния DJ №1 в класацията на британското списание за електронна музика DJ Mag, ако се осъществи едно ново голямо събитие в културния календар за 2023-та година.

Давид Гета по време на музикалния фестивал Vieilles Charrues във Франция през юли 2019 г. /изт: AFP/

Това е международен франкофонски фестивал под наслов "Франкофоли България", който получава финансиране по отворена покана „Наследство 2023“ на "Пловдив 2019". Както ви съобщихме по-рано днес през 2023 Фондацията ще инвестира 1 000 000 лв. в ключови събития за града. От общо 64 проектни предложения журито е селектирало 25. Сред познати фестивални имена са: Opera Open, One Dance Week, Hills of Rock, SOLAR FESTIVAL,  Shake That Хълм. За първи път в Пловдив ще се проведе новият франкофонски фестивал, който печели съфинансиране в размер на 110 000 лева. Организаторите предвиждат фестивалът да се реализира в рамките на три дни на Гребната база, открити сцени и пространства в градска среда, включително в кв. Капана, както и в отдалечени от градския център места. Те водят преговори още със Zaz, Патриция Каас и други популярни изпълнители от Франция.

Журито по програма Наследство 2023, в състав: Амелия Гешева, Антоанета Димитрова, Десислава
Шишманова, Емилия Арабаджиева, Мария Луцова, Нина Димовска, Пламена Терзиева, е класирало с най-много точки три утвърдени фестивални събития в Културния календар на Пловдив. Това са Opera Open на Държавна опера-Пловдив, One Dance Week на Фондация "Едно" и Hills of Rock на "Фест Тийм" ЕООД, който са спечелили всеки един средства в размер на 170 000 лева. Припомняме, че музикалните фестивали бяха част от програмата Пловдив - Европейска столица на културата 2019-а.

Платформата Опера Опън е най-високо оценена с 28,86 точки. През 2023 година Опера Пловдив ще отбележи десетото юбилейно издание на фестивала от 20 юни до 16 август като представи едни от най-знаковите продукции през годините на Античния театър и гарантира силното международно присъствие на артисти.

Очакваме в афиша Стефано Пода да представи „Силата на съдбата“, постановка на Театро Реджо Ди Парма, а едно от ярките имена в оперната режисура в Европа – Вера Немирова, ще постави „Милосърдието на Тит“ от Моцарт, постановка на Операта в Люцерн.

Организаторите на фестивала „Hills of Rock“ го съкращават с един ден. Така най-мащабното културно-масово събитие, привличащо в Пловдив рок фенове от цял свят, през 2023 г. ще реализира петото си издание в рамките на два дни заради световната икономическа криза. Запазените дати са последния уикенд на юли на Гребната. И това е всичко, което са изяснили с проекта си по време на кандидатстването "Фест тийм" ЕООД. От дружеството дори не са представили кои групи ще докарат под тепетата.

Между 5 и 8 млн. лв. приходи в местната икономика от Hills of rock

Петнадесето юбилейно издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK 2023 ще се състои през месеците май-юни. Ексклузивно ще се представят 2
спектакъла, продуцирани в рамките на Big Pulse - Blue Navy на Уна Дохърти (Ирландия) и Carcass на Марко да Силва Ферейра (Португалия). Както и 2 български премиери - едната е на Гергана Димитрова, а втората в процес на селекция, съобщават организаторите.

С най-високата оценка от журито - 29,14 т. , но с финансиране от 80 000 лева е Драматичният театър в Пловдив за проекта "Едип. В очакване на варварите", който се базира на части от пиесата "Едип цар" на Софокъл и текстове на поета Константинос Кавафис и писателят-драматург Александър Секулов. Спектакълът е последната част от трилогията "Пътуващият човек" след постановките "Одисей" и "Коприна".

С 45 000 лв. е подкрепен фестивалът "Солар" за електронна музика. Локацията на провеждане е отново Гребната база, като аудиторията ще има възможност да се докосне до музикалното изкуството на световно-известните диджеи, които ще представят своето творчество на живо в продължението на три фестивални дни.

Пловдивският фестивал, който стана любим на публиката от цялата страна - Shake That Хълм, влиза в селекцията с 9-то издание, което ще се проведе 01- 03.09.2023 г. Той е финансиран с 40 000 лева.

За фестивала "Улица Станционна" са гласувани 25 000 лв. Събитието предизвика интереса на пловдивчани и гостите на града през 2021 г., когато затвори ул. "Иван Вазов" за двудневен празник в дните около Съединението на България. Сред одобрените проекти е конференцията SPIKE Bulgarian Music Showcase с участието на представители на музикалната индустрия и артисти от цял свят - финансиране 20 000. Същите средства са заложени и за проекта "Последното бягство на Дон Жуан" на Деян Донков по пиеса на Недялко Славов.

С 15 000 лв. е подкрепена фондация "Музикартисимо" за изключително успешния проект "Младежка платформа PROGRESIVE - оркестър, камерни ансамбли, солисти". В програмата за тази година младите музиканти ще концертират в Епископската базилика, под диригентството на Славил Димитров.

Проектът "Altitude/Altitude - Ancient Theatre Plovdiv", който през 2021-ва с видео мапинг и електронна музика “съживи” Альоша, в тазгозишното си издание печели 10 00 лева.

Идеята на организаторите е да създадат специално аудиовизуално 3D съдържание, да продуцират рекламен и музикален филм за Пловдив и Античния театър. С продукцията те ще се включат в международна кампания за популяризиране на културно-историческото наследство на България.

Пълният протокол от селекцията на журито с одобрените и открити проекти можете да направите тук .

Списъците с класирани проекти по две направления завършиха с извличане на определените по отворена покана средства, както следва: за „Категория 1. Фестивали и големи събития“ – 850 000,00 лв., за „Категория 2: Малки проекти“ – 150 000 лв. ,00 лв.

Всички селекционирани кандидати имат на разположение десетдневен срок, за да потвърдят или откажат предложената селекция и да пристъпят към подписване на договори и реализация на планираните събития, съобщиха от Фондация „Пловдив 2019“.

Снимка на корицата: Давид Гета в Париж/2015 откриване на нощен клуб/СЕ

 

Не от днес и вчера Капана създава усещането, че попадаме в друго измерение. Еклектика от толкова различни стилове, миризми, изразни средства трудно може да придобие хармонично излъчване, но все пак из тази вълшебна плетеница от улици невъзможното се превръща в реалност. И дори това описание на Капана бледнее пред усещането за цял един сгушен в сърцето на Пловдив самостоятелен свят.

В Капана всяко заведение, дюкянче, магазинче има своето категорично присъствие, вписващо се обаче някак си точно сред уникалностите на останалите, подобно на последното парченце от пъзела.

Именно това усещане за цялост е толкова привлекателно, че мами дори случайните минувачи да поискат да бъдат и те частица от това цяло. Желанието да помогнем на максимално много хора да реализират своята лична приказка в Капана подтикна нас, специалистите в областта на недвижимите имоти от Реалистимо , да проверим какви са възможностите.

Въпреки че всеки квадратен сантиметър от Капана изглежда запълнен, възможности за инвестиции и бизнес все още има. Наемите варират в широки граници – от около 800 до почти 2000 лв. на месец, а търговските площи на партерни етажи, които се отдават в момента, са много малко. Повечето се намират в периферията на квартала, малко встрани от естествения човекопоток. Тук наемната цена обаче е достатъчно приемлива, че да останат и свободни средства за добра маркетингова кампания за привличане на потенциални клиенти. Покупка на двустаен апартамент в Пловдив около Капана обаче е трудно начинание и е по-реалистично да се търси в съседните му квартали.

Офис площи на по-високите етажи могат да бъдат наети за 10-15 лв/кв. м. месечно или закупени на средна цена от около 750-800 евро/квадрат. Там, където помещенията са нови или след основен ремонт, продажната цена надскача 1000 евро за квадратен метър. Офис, разбира се, е много условно понятие – повечето от тези помещения спокойно могат да бъдат превърнати в прекрасни събитийни центрове, където творчеството и културата на Капана да имат пълна власт.

С две думи – наемането или закупуването на бизнес имот в Капана не е по-скъпо и по-сложно отколкото това в другите търговски зони на Пловдив, противно на очакванията.

И това е изключително приятна изненада. Факт е, че свободните помещения са малко – това изисква бързо вземане на решение и способност да излезете извън зоната си на комфорт.

Истината е че Капана не е се променил изключително много за последните 50 години и е пример как някои неща могат да бъдат вечни.

Елате в сайта за недвижими имоти Реалистимо да намерите вашият желан недвижим имот, защото добрите предложения изчезват на момента.

Страница 1 от 2120

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…