Капана.БГ

Капана.БГ

В този празничен сезон, обичаната джаз звезда Васил Петров се отправя на Коледно турне в България. Концертите озаглавени „White Christmas” (Бяла Коледа) са с Врачанска Филхармония с маестро Христо Павлов, джаз музикантите Йордан Тоновски(пиано), Христо Минчев(бас), Кристиан Желев (ударни), изумителната цигуларка Зорница Иларионова и изключителното сопрано Таня Лазарова.

 

Турнето включва 8 вълнуващи концерта в различни градове в страната, предлагайки на публиката неповторимо съчетание от класически Коледни хитове, които ще звучат като изискан джаз, възхитителни валсове и празнични химни. С глас, който винаги създава усещането за топлина и уют, Васил Петров ще пресъздаде топлината, радостта и светлата вяра, с които свързваме Рождество Христово.

 

Врачанска Филхармония, дирижирана от Христо Павлов, ще придаде още по-голяма величественост на събитието, предоставяйки на публиката възможността да се насладим на несравним симфоничен звук, съчетан с емоционално зареден джаз. В програмата са песните White Christmas, Ave Maria, Let it snow, Jingle bells, The Christmas waltz, авторската песен на Васил Петров „На Коледа“ и други.

 

Концертите започват от 1-ви Декември в град Монтана в читалище „Разум 1883“ по покана на Общината. На 12 Декември е в Пловдив в Plovdiv event center, на 13 Декември в град Сливен, Общинска зала „Сливен“. В Ямбол е на 14 декември в зала „Ямбол“, 15 декември в Кюстендил в Общинския театър, 16 декември в Кърджали в Театрално-Музикален Център – Кърджали, 17 декември в Добрич в концертна зала „Добрич“ и на 18 -ти декември е в град Кнежа в читалище „Борба 1896“ по покана на Общината.

 

Турнето му продължава с още 4 концерта с други два оркестъра. На 19 и 20-ти декември е в град Силистра и Попово за концерт „Коледа с Васил Петров“ с оркестъра на Опера Русе с маестро Димитър Косев. На 23-ти декември е в град Стара Загора за концерта „Jazz Christmas symphony” с оркестъра на Опера Стара Загора с маестро Владимир Бошнаков, със специалното участие на Ангел Заберски младши и гост солист Русалина Мочукова и завършва турнето си в столицата с участие в Коледното матине, което отбелязва 10-та си годишнина в зала България с участието на младежката филхармония с маестро Славил Димитров и неговите колеги Орлин Горанов и Еделина Кънева.

 

Билетите са вече в продажба в мрежата ни ивентим и от касите на залите.

Най-известната белгийска певица за всички времена избра Пловдив за един от концертите си, по време на своето турне през април

Лара Фабиан ще пее за първи път в Пловдив на 27 април 2024г. Очаква ни един невероятен спектакъл, една със сигурност незабравима вечер с красивия и магнетичен глас на Лара Фабиан. Вечер, изпълнена с очарование и нежност, разказваща истории чрез музиката на даровитата изпълнителка за насладата от любовта и усмивката, която не може да се опише, а трябва да се преживее. Концертът в Пловдив е в зала Колодрум, началото е от 19:30 часа.

 

Продажбата на билети стартира от днес 29-ти ноември на касите на Ивентим в цялата страна, в Пловдив – каса МаскАрт в ДК „Борис Христов“, Билетен център пред Община Пловдив, в Туристически информационен център Римски стадион, каса на Античен театър и онлайн на Eventim.bg. Цените са от 80 до 180лв.

 

Концертът ще се проведе само със седящи места с билет. Деца до 3- годишна възраст се допускат без билет, но без право на седящо място. Всички непълнолетни лица могат да присъстват единствено с придружител.

 

Събитието се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 година.

 

С милиони продадени албуми по света, Лара Фабиан е най-успешната белгийска певица на всички времена. Тя е носителка на редица отличия, сред които два пъти Световна музикална награда за „Най-продаван бенелюкски изпълнител“, награда Felix за „Най-добър женски изпълнител“, френската награда Victoires de la Musique и други. Лара Фабиан изпълнява микс от поп музика, мелъди рок, етно и соул музика и работи с композитори, пишещи песните на Барбара Стрейзънд, Марая Кери, Мадона и Шер. Певицата има дуети с Майкъл Болтън и Джони Холидей. Едни от най-популярните й хитове са Je T’aime, Je suis Malade, Immortelle, J’y crois encore, La Différence и Adagio.

Напомням Ви, че тази вечер от 18:00 ч. във фоайе Изкуствотека на НБ „Иван Вазов“ ще се състои третото издание на камерния концерт „В навечерието на Рождество“ от цикъла  „Озвучаване на публични пространства с камерна музика“ на Сдружение „Изкуство във времето“.

 

Сценарий: д-р Злателина Коларова

 

Водещ: Дарина Иванова

 

Вход – свободен

 

ПРОГРАМА: 

 

*Й. С. Бах (1685–1750) – Ларго от Концерт за две цигулки BWV 1043, преработка за цигулка и виолончело, изп. Евгения Ночева (цигулка) и Никола Николов (виолончело)

 

*Й. С. Бах – Шарл Гуно – „Ave, Maria“ , изп. Павел Генов (цигулка), Виктор Костов (цигулка) от класа на Павел Генов в НУМТИ „Добрин Петков“ и Злателина Коларова (пиано)

 

*Николо Паганини (1782–1840) – Соната, изп. Адам Рамадан (цигулка) от класа на Евгения Ночева в НУМТИ „Добрин Петков“ и Злателина Коларова (пиано)

 

*Антонин Дворжак (1841–1904) – „Хумореска“, изп. Никола Николов (виолончело) и Злателина Коларова (пиано)

 

*Игор Фролов (1937–2013) – Дует в старинен стил за две цигулки, изп. Евгения Ночева (цигулка) и Павел Генов (цигулка)

 

*Франц Шуберт (1797–1828) – „Ave, Maria“, изп. Ивелина Рашкова (сопрано) и  Злателина Коларова (пиано)

 

*Мелани Бони (1858–1937) – Серенада, изп. Павел Генов (цигулка), Дарина Иванова (флейта) и Злателина Коларова (пиано)

 

*Николо Паганини (1782–1840) – Каприз №24, изп. Виктор Костов (цигулка) от класа на Павел Генов в НУМТИ „Добрин Петков“

 

*П. И. Чайковски (1840–1893) – Валс от Серенада опус 48, изп. Евгения Ночева (цигулка), Павел Генов (цигулка), Емануил Татеосян (виола) и Никола Николов (виолончело)

 

*Ернесто де Куртис (1875–1937) – „Върни се в Соренто!“, изп. Ивелина Рашкова (сопрано) и  Злателина Коларова (пиано)

 

*П. И. Чайковски (1840–1893) – Allegro vivacissimo (трета част от Концерт за цигулка и оркестър опус 35), изп. Виктор Костов (цигулка) от класа на Павел Генов в НУМТИ „Добрин Петков“ и Злателина Коларова (пиано)

 

*Франц Грубер  (1787–1863)  – „Тиха нощ, свята нощ“, изп. Ивелина Рашкова (сопрано),  Евгения Ночева (цигулка ), Павел Генов (цигулка), Виктор Костов (цигулка), Дарина Иванова (флейта), Никола Николов (виолончело), Злателина Коларова (пиано)

В новия есенно-зимен сезон на Литературен салон Spirt & Spirit, гост миналата вечер в клуб „Петното на Роршах“ бе поетесата от Бургас Диана Саватева. Повод за срещата-разговор с нея бе представянето в града под тепетата на най-новата ѝ стихосбирка „Капка, изпреварила дъжд“. Диана Саватева е завършила Българска филология и магистърска програма „Право на ЕС“. Работила е дълги години като журналист в националния ежедневник “24 часа“, била е народен представител, хоноруван преподавател в БСУ и е добре позната от работата си като заместник-кмет по „Култура, спорт и туризъм“ в община Бургас. Участва в учредяването на Бургаската писателска общност през 2015 г. Автор е на три поетични книги: „Памет за щастие“, „Градът – любовна карта“ и „Капка, изпреварила дъжд“ (ИК Знаци).

 

В ролята на модератор на вечерта, с много чувство за хумор и интересни въпроси влезе обичаният поет, писател, журналист, драматург и създател на клуб „Петното на Роршах“ – Александър Секулов. Срещите от Литературен салон Spirt & Spirit, които се провеждат всеки вторник, от 19:00 часа, в клуб „Петното на Роршах“, традиционно се водят от Ина Иванова и Гергана Георгиева. Причината за това лично Секулов да влезе в ролята на водещ е дългогодишното приятелство, което го свързва с Диана Саватева.

 

Сред гостите на поетичната вечер бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив – Пламен Панов, началникът на отдел „Култура и културно наследство“ – Нина Димовска, художникът Атанас Хранов, много пловдивски творци, колеги – поети, писатели и почитатели на поезията, които препълниха уютното пространство на „Петното на Роршах“.

 

В концепцията на Литературния салон Spirt & Spirit, който съществува вече 16 години, е срещите да проследяват самия литературен процес, да представят не просто книги, а да дават шанс на публиката да опознае в откровен и топъл, човешки разговор обичани автори и да открие новите имена в българската литература.

 

Диана Саватева прочете няколко стихотворения от новата стихосбирка, избрани на случаен принцип и разказа интересни моменти от работата си като журналист и заместник-кмет. Допускайки публиката в личното си пространство, тя сподели съкровени детайли за процеса на създаване на трите си книги с поезия.

 

„Капка, изпреварила дъжд“ е съдържателно, концептуално и емоционално свързана с другите две книги „Памет за щастие“ и „Градът – любовна карта“, но заедно с това е различна – и като послания, и като конструкция. За мен това е книга за изпитанието да бъдем отвъд условностите на времето, за стремежа към дълбокото познание, което носи просветление, но и рани, за любовта – състоянието на непрогледна светлина, което извира от нас и прелива във всички измерения на живота.

 

„Капка, изпреварила дъжд“ е моят начин да помиря сензитивното с рационалното, защото и най-мащабните идеи имат смисъл, ако започват от човешкото сърце“, споделя Диана Саватева и в анонса, записан в корицата на книгата.

 

Стихосбирката „Капка, изпреварила дъжд“ е красиво и елегантно оформено издание на ИК „Знаци“, илюстратор е проф. Светозар Бенчев, дизайнът е дело на Детелина Минева. В края на срещата, Диана Саватева раздаде автографи и продължи общуването си с всеки един гост все така искрено, лично, с „любящата топлина на човек, притежаващ силата да благодари до безкрайност“, както пише за нея редакторът на книгата Катерина Стойкова.

Янко Ненов ще радва публиката с „Dolce Far Niente или Сладостта от безгрижието“ в Градската галерия

 

В най-празничния месец от годината известният художник Янко Ненов предлага на публиката изложба с новите си произведения, която многозначително е озаглавил „Dolce Far Niente или Сладостта от безгрижието“.

 

 

Откриването е на 29 ноември от 18:00 часа на първия етаж в Залите за временни експозиции, ул. „Княз Александър I“ №15.

 

Със завладяващо майсторство и ювелирна техника художникът разказва приказни сюжети в своята изложба рисунки. Чрез сложни фигурални композиции, пъстри багри и контрасти картините пресъздават прекрасните дни от живота, безгрижието и лекотата в общуването на героите, музиката, играта и летенето в пространството. Тези истории ни пренасят в друг свят, в друго измерение, където радостта от живеенето е начин на съществуване и където често ни се иска да бъдем и самите ние. Работите представляват цветни рисунки, като авторът е използвал преге, японски акварелни бои и моливи. Картините са върху ръчна хартия Fabriano Artistico.

 

 

„Сладостта от безгрижието“ ще продължи до последния ден от 2023 година.

 

***

 

Янко Ненов е роден на 13 юли 1950 г. в Княжево.

 

През 1980 г. завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност „Графика“ в класа на проф. Иван Маринов.

 

Първата му самостоятелна изложба е открита през 1986 г. в София, на която представя миниатюри върху чемширово дърво. Автор е на десетки самостоятелни изложби в България и чужбина в областта на скулптурата, живописта, графиката, рисунката, колажа, миниатюрата. Материалите, които използва, са разнообразни – дърво, метал, камък, стъкло, керамика, бои, хартия. Художникът участва и в множество изложби, пленери и симпозиуми в България, Европа, Азия и Америка.

 

 

През 2001 и 2007 г. посещава Япония и рисува стенописи в хотел в град Хамамацу. При второто си посещение изработва и скулптури. В Културния център на Хамамацу представя Изложба живопис върху коприна.

 

Носител е на редица престижни награди, като още в началото на своята творческа кариера през 1987 и 1989 г. получава Почетния диплом за миниатюра на Галерия „Дел Белло“ в Торонто, Канада. През 1991 и 2010 г. е отличен с Награда „Пловдив“ за принос в изобразителното изкуство. През 2019 г. Дружеството на пловдивските художници му връчва награда за графика. През 2020 г. получава наградата за графика от Национална изложба „Графика“, Стара Загора.

 

Янко Ненов е единственият български творец, участвал в световния проект „Портрет на света“, в който взимат участие 128 личности на нашето съвремие, допринесли с творбите си за развитието на изобразителното изкуство, литературата, музиката, философията, политиката. Сред великите имена са Сезар, Умберто Еко, Габриел Гарсиа Маркес, Нелсън Мандела, Вацлав Хавел, Дарио Фо, Харолд Пинтър, Евгений Евтушенко, Изабел Алиенде и други.

 

Живее и работи в Пловдив.

Атле Нес пристига в България. На 1.12. от 18:00 ч. ще бъде на среща с читатели в Хеликон в Пловдив. На 5.12. от 17 ч. е участието му в Софийския международен литературен фестивал, в Мраморното фоайе на НДК, а след това между 18 и 19 ч. ще дава автографи на книгите си на щанда на „Изида“ (№ 212) , непосредствено до мястото на събитието.

 

Норвежецът Атле Нес е един от най-добрите европейски писатели в биографичния жанр. Завършил е университета в Осло, където е изучавал английски, норвежки език и лингвистика. Работил е като преподавател, преди да се отдаде изцяло на литературата. Автор е на романи и биографии на Леонардо да Винчи, Галилей и Мунк. С книгата си за Галилей спечелва най-голямата литературна награда в Норвегия – „Браги“.

 

Всичките му 5 книги, преведени на български, предизвикаха изключителен интерес сред читателите в България:

 

„Леонардо да Винчи“ – биография

 

Незаконен син, роден в малко тосканско село, левичар, хомосексуалист… – тези неща едва ли са осигурявали на Леонардо най-добрите шансове да изгради кариера в Европа от 15. век. Но въпреки това историята на живота му е историята на човек, толкова безумно талантлив, че преодолява всички тези недостатъци и се превръща в най-забележителната личност на Ренесанса.

 

„Едвард Мунк” – биография

 

Биография на един от най-значимите художници в историята на изобразителното изкуство. Най-известната от картините му – „Викът” – е символ на горчиво предчувствие за бъдещи катастрофи, трагично пророчество на границата между XIX и XX век, предвестник на Първата световна война и катаклизмите на ХХ век. Художникът е представен пред читателя в целия блясък на творческата си мощ и с всичките си човешки слабости.

 

„Тома Неверни. Роман за Караваджо“ 

 

Романът се фокусира точно върху най-бурните моменти от живота на Караваджо. Той скандализира с натуралистичните си картини, на които рисува римски куртизанки като светици. Буйният му нрав го забърква в неприятности, от които знатните му покровители трябва да го измъкват. До момента, в който той е предизвикан на дуел и убива опонента си. 

 

„Галилео Галилей” – биография

 

Предаден от папата, покровителстван от Медичите, неразбран от съвременниците си, признат за гений от потомците. Това е бащата на съвременната наука Галилео Галилей. Биографичната книга на Атле Нес, отличена с най-престижната норвежка награда „Браги“, разказва за този гениален мъж, който има смелостта да отрече древните догми и да се превърне в бащата на съвременната наука.

 

Най-новата му книга на български е:

 

„Майсторът на палатки“ – роман за апостол Павел.

 

Посланието до Филимон е най-краткото от посланията на апостол Павел в Новия завет. В него Павел моли за милост за роба Онисим, който е избягал от господаря си. Романът всъщност разказва историята на Онисим и неговия живот като роб и свободен човек в едно жестоко време и в един свят, който е мозайка от езици, култури и религии. Отвлечен като дете, продаден като роб, избягал и освободен, той става богат търговец, но изпълнява поръченията на Павел, за да изплати дълга си. Но достатъчна ли е вярата, за да преодолееш страха от смъртта? Можеш ли да надскочиш тленното в очакване на нещо по-голямо и по-добро?

Държавен куклен театър - Пловдив повдигна специално за читателите на Под тепето завесата преди новия премиерен спектакъл по разказа на Георги Господинов „Апокалипсисът идва в 6 вечерта“. Екипът на Куклите ще зарадва почитателите на театъра и писателя с първи представления на 30 ноември и 1 декември от 19 ч. 

Спектакълът до момента не е поставян на сцена с кукли, след като преди повече от 10 години Малък градски театър "Зад канала" представи пиесата за апокалипсиса вътре в нас за пръв път в режисьорската версия на Маргарита Младенова.

На "пловдивската версия" режисьор е Лео Капон. Той развенча тезата, че това театрално приключение е продиктувано от популярността на Господинов. Той разказа, че започнал работа по пиесата със студенти още преди пандемията, която стопирала процеса за години.

„Общата възраст на актьорите в представлението е на сбор колкото моята, затова ми беше много интересно, полезно и забавно”, сподели Капон.

Вижте какво е научил за себе си режисьорът, докато работи с младите актьори в Под тепето.

 

Страница 1 от 2218

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…