Капана.БГ

Капана.БГ

Вече четвърт век ръководството на СУ „Черноризец Храбър“ в Пловдив организира годишна представителна изложба с творби на своите ученици броени дни преди 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. А за трета година домакин на събитието е Градска художествена галерия - Пловдив.

Изложбата ще се открие на 10 май от 16 часа в двора на Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ (ул. „Артин Гидиков“ №11 в Стария град).

Двете преподавателки по изобразително изкуство в училището Ели Рангелова и Румяна Григорова са напътствали и подкрепяли своите възпитаници от пети до десети клас да покажат творческите си възможности и ярко въображение, като представят най-добрите си рисунки в различни жанрове и техники.

Родители и гости са добре дошли при спазване на противоепидемичните мерки за закрити пространства : носене на маски, дезинфекция и спазване на дистанция един от друг.Птици са изобразявани на много мозайки и в светски сгради, гущерче ни следи от корниз

Теодор Караколев

Стотиците птици в Епископската базилика на Филипопол грабват погледите на посетителите от цялата страна вече втора седмица. За богатите на символика и разнообразие два пласта мозайки може да се говори дълго, но именно птиците на горния пласт са един от тези елементи, които най-много впечатляват в новооткрития музей.

Оживявайки във виртуална реалност или появявайки се на образователните екрани, разнообразните видове птици изненадват – с различните пози, с разнообразието си, с елегантния начин, по който са представени. Разбира се, тези животни не са единствените, които ни „гледат“ от Античния Филипопол.

Животни в обекти на християнския Филипопол

Един от най-директните паралели – и, до известна степен, съвременен – на птици от Базиликата е от откритата само преди няколко години гробница от Южния некропол на Филипопол. Днес – под улица „Г. М. Димитров“ зад Партийния дом. Самата гробница е експонирана в Археологическия музей, макар и да имаше идея тя да бъде пренесена в Базиликата.

Там, освен уникалните сцени на Христос и Лазар, и Христос и Разслабения, откриваме и изрисувани два пауна, които пият вода от кантарос. Идентична като основна иконография сцена имаме именно в Епископската базилика. В катедралния храм на Филипопол тя е доста по-богата, но главната идея е същата.

Пауните и кантароса от Епископската базилика в ляво; Пауните и кантароса от гробницата от Южния некропол в дясно в дясно

Любопитното в случая е известното разминаване в годините. Първоначалната датировка на откривателката на гробницата Мая Мартинова е от IV век. По това време е полаган долния слой на Епископската базилика, в който има изключително геометрични и растителни елементи. Мозайките с двойките пауни – в двата странични кораба по една – са от втория слой, който е от втората половина на V век. Във всеки случай става дума категорично за използван широко през ранното християнство символ на вечния живот.

В другия експониран раннохристиянски храм в Пловдив – т.нар. Малка базилика – също откриваме животни. Освен гълъби, символ на Св. Дух и до днес, най-известен от там е еленът от баптистерия на църквата.

Животни в обекти на римския езически Филипопол

Изобразяването на животни обаче не е нетипично и за по-ранните години във Филипопол. Богатото мозаечно наследство на града пази още немалко животни, макар и във вече унищожени сгради при бурното строителство на булеварди пред 80-те години на миналия век. А освен в мозайки, можем да открием животни и на други места из града и до днес.

Близък мозаечен паралел е съществувал в непосредствена близост до Епископската базилика – буквално на „отсрещния ъгъл“. Там се е намирал известният „Аристократичен дом“, за който сме ви разказвали в по-ранни публикации. Съседно до него в южна посока е имало и друга сграда, също с мозайки. Това са били едни от най-богатите домове, намиращи се непосредствено до сърцето на града – античната Агора.

Унищожени мозайки от "Аристократичния дом" в непосредствена близост до Базиликата; снимка: Списание Архитектура

Тези сгради нямат късмет, тъй като попадат точно на трасето на пресичане на Подлеза под пощата и бул. „Цар Борис III Обединител“. Части от тях все пак са запазени и експонирани в Археологическия музей. Декоративното решение на мозайките – едните със специфични възли, а другата също с плетка, но и с пресичащи се правоъгълници, ромбове и други подобни – има паралели в Епископската базилика.

В ляво - мозайки от светските сгради до Агората - с плетка, подобна до тази в някои части на Епископската базилика (в дясно). В кръглите полета - птици, плодове и други обекти

И в двата случая в свободните полета има различни животни, а в някои – и други предмети. В Археологическия музей се пази мозайка с птици и четирикрако животно, чиято глава не е запазена.

Датирането на тези сгради предвид трудното проучване по време на строителството на булевардите не е сигурно. Почти сигурно те са правени в края на III век – след нашествието от 251 година – или в самото начало на IV век. Дори и да са правени след 312 година и приемането на християнството, тези мозайки – макар и с известни сходства с тези в Епископската базилика – са по-ранни от втория пласт с животни, който е правен поне 100 години по-късно. А много е вероятно те да са съществували и продължили живота си до V-VI век, когато животът в ниската част на Филипопол все още е бил активен и спокоен.

Ляво: Мозайка от Археологическия музей от разрушените светски сгради до Агората с четириного животно; Дясно: Мозайки от втория слой на Епископската базилика. Идентични са рамките, в които са поставени животните - квадрати, вписани в пресичащи се ромбове.

Извън мозайките, животни откриваме и по скулптурираните архитектурни елементи от различни сгради. Най-често срещаното животно е бикът – или по-точно бичата глава, каквито има стотици по цялата територия на днешна България. Само в големия град на Дунав Улпия Ескус има над 50 такива каменни блока. В Пловдив също има много такива, открити като части от различни архитектурни комплекси.

Бичи глави от блок до Римския стадион

Бичи глави можем да открием сред струпаните останки от архитектурни елементи в източната част на Агората. Други такива блокове има поставени в зелената площ до Римския стадион на площад „Джумаята“. Прекрасни експонирани блокове има и в Епископската базилика на изхода до магазина.

Ляво: Бича глава и птичка върху архитектурен елемент, оставен на тревната площ на Агората до Пощата. В дясно: Фрагмент - само птицата

По-редки и по-любопитни са други животни, които откриваме по подобни архитектурни елементи. Те се изобраяват в полета от корнизите на различни сгради. Две такива интересни животни са един гущер – на елемент, който е бил поставен в подлеза на Понеделник пазара, както и на птичка – който също е сред струпаните архитектурни елементи на Агора-Изток.

Бича глава и гущер от елемент, поставен преди време в подлеза на Понеделник пазара.

Снимка от научна публикация на археолога Здравко Димитров

Сряда, 05 Май 2021 15:49

Театър Хенд пое по нов път

С предпремиерното представление “Чисто” на 24 април театър Хенд пое по нов път. Приятелите и публиката на Хенд се насладиха на едно съвсем ново представление, независим проект на двама талантливи улични артисти под режисурата на Иво Игнатов -Кени. Съчетание на цирково, клоунадно и театрално изкуство, подходящо за деца и възрастни.

" Отпразнувахме и създаването на фондация “Red Nose”, символът на новата посока, в която Хенд поема. От части продиктувана от пандемията, но всъщност продължение на мисията на създателя си - Иво Игнатов-Кени (арт директор, режисьор, актоьр, клоун)", отбелязват от независимата културна институция.

За десет години актьорите от трупата на Хенд покориха българските и световните сцени, спечелиха сърцата на малки и големи и продължиха по своя творчески път. В театър Хенд, представян от фондация “Red Nose” в момента работят предимно млади творчески екипи от професионални, улични, циркови артисти; студенти по изкуствата; ученици. Те създават различни по стил и форма представления, белязани от неповторимия почерк на Кени ( ненадминат в театралната клоунада, уличният слап стик, словесната импоровизация, комедията). На сцената гостуват и външни продукции от България и чужбина. На 14 май трупата кани на хитовото представление “Животни” , което се завръща след кратка пауза и на официалната премиера на “Чисто” на 29 май.

" До края на месец май има още изненади в Хенд, а през юни отваряме и сцена на открито в двора на театъра. Предстоят и още две премиери, за които скоро ще разкажем повече. Следете програмата ни във Facebook и Instagram", анонсират от “Red Nose”.

Седмото издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest ще представи мултижанров тридневен фестивал в Пловдив с цирк, улични музиканти и танцьори, огън, театър и др. на 14, 15 и 16 май. Входът е свободен, при спазване на актуалните към момента противоепидемични мерки. Фестивалът се провежда с подкрепата на Община Пловдив като част от културния календар на града за 2021 г.

В първия фестивален ден 14 май (петък) основната локация на събитията ще бъде площад "Централен" в участъка между Цар Симеонова градина и Централна поща. 6Fest ще бъде открит в 19:30 ч. с "Необичайни срещи" - театрална пантомима на Невена Денчева и Стела Кръстева. Малко след залез слънце, в 20:40 ч. ще видим огненото шоу на Антония Николова "Канатица", базирано върху музикални мотиви от българския фолклор. На 14 май 6Fest ще завърши с "Латино нощ" от 21:00 ч. Това е едночасов танцово-китарен латино спектакъл, в който и публиката е добре дошла да се включи в ритъма на кубинската нощ. Спектакълът е създаден от концертиращия китарист Радослав Талев, който има и собствена музикална школа “Звезди в аванс” в Габрово, и кубинците от La Cubania Original.

Вторият фестивален ден 15 май (събота) ще започне в 18:00 ч. с цирково-музикалното представление "Circus surprise" на Combino Project (Пловдив). Двамата циркови артисти първо ще направят парад на кокили в Цар Симеоновата градина, а след това до Виенския павилион ще завършат спектакъла си, който е смесица между музика на живо, жонглиране, танци и артистични етюди с публиката. Начело на Combino Project е цирковият артист и музикант Дарио Табаков (Dario Bulgario), чиято творческа биография включва множество фестивални участия както у нас, така и в чужбина - Германия, Австрия, Франция, Белгия и др.

Карнавално джаз настроение ще придаде дефилето на Марица брас бенд (Пловдив) по Главната на 15 май. Оркестърът ще тръгне в 19:00 ч. от Джумая Джамия и по ул. “Княз Александър І” ще стигне до Виенския павилион в Цар Симеоновата градина, където ще има съвместно участие с танцовата формация Lindy Hop Пловдив. Марица брас бенд събира едни от най-добрите пловдивски джаз музиканти, ще ги запомним и с участието им в откриването на Европейска столица на културата през 2019 г. в италианския град Матера. Вече пет години популярната формация Lindy Hop се е посветила на суинг танците. На 6Fest танцьорите ще приканят и всеки желаещ да се включи в кратък открит урок по суинг.

Втората фестивална вечер на 6Fest ще завърши отново в ритъма на джаз и суинг с 2-часов диджей сет на Falshimento от 20:30 ч. пред Виенския павилион. "Фалшименто" е музикално радио шоу/подкаст с водещи Илиян Ружин и Йордан Марков. Двамата правят и музикални събития на живо, включително и на фестивали за градска култура.

В третия фестивален ден 16 май (неделя) гости на 6Fest ще бъдат артистите от Клуб по огнени изкуства “Divinitas”. Това е първият официално регистриран клуб по въртене на огън в България. Артистите от “Дивинитас” имат международни участия и проекти в Европа, Азия и Близкия Изток. От 19:30 ч. по алеите в Цар Симеонова градина ще се разходят на кокили двама артисти от формацията. Кулминацията на 6Fest ще бъде огненият им спектакъл "Свръх огън" на площад "Централен" пред Военния клуб (ДНА) от 21:00 ч. Името на спектакъла не е случайно - артистите от "Дивинитас" ще използват над 15 огнени уреда и пироефекти като огнени ветрила, факли, мечове, обръчи, змии, криле и огнено слънце. За гостите на 6Fest ще има и специална изненада - горящ надпис.

Фестивалът за улични изкуства 6Fest е създаден през 2017 г. от Момчил Цонев. За първи път фестивалът прави издание в творческия квартал на Пловдив Капана през 2019 г. като част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата. През юли 2020 г. 6Fest направи танцово шествие по Главната и малки концерти на улични музиканти в Капана като част от Културния календар на Община Пловдив. През октомври 2020 г. за първи път у нас 6Fest показа издание само с улични огнени спектакли, което се осъществи с финансовата подкрепа на Министерство на културата и с партньорството на Община Пловдив.
Подробна информация за програмата по часове и локации, както и за участващите артисти може да следите в специалното Facebook събитие 6Fest Plovdiv 2021 | Фестивал за улични изкуства .

Фондация „Аракс“ – Пловдив кани фотоизложба „Арцах – изгубен в мира“, на фотографа Гилад Саде, Израел. Откриването е на 5 май 2021 г. от 19,00 часа в Цар-Симеоновата градина, до фонтана на Деметра. Това е първото от поредицата културни събития в рамките на IV-тия международен фестивал „Здравей, Армения“, съобщи Мариам Гарабедян, председател на УС на НПО-то.

Гилад Саде е странстващ фотограф документалист и кинематограф, израстнал на Западния бряг, една от областите с най-голямо насилие в израелско-палестинския конфликт. Интересът му към фотографията е от 2007 г., когато започва да документира своя опит като член на екстремисткото Хилтоп младежко движение. Сложностите в израелско-палестинския конфликт, които той преживява, променят светогледа му. Освободен от илюзии, напуска движението и страната си.

Гилад се фокусира върху повдигане на човешката осъзнатост и права по целия свят. Документирал е живота в Израел и Палестина, пост комунистическо Косово, Нагорни Карабах, Приднестровието, Абхазия, Босна Херцеговина, Република Сръбска, Албания, Украйна, Румъния, Сърбия.

Гилад живее известно време в Нагорни Карабах и от 2015 г. снима и слуша истории на етнически арменци, които живеят там. Когато започва войната през 2020 г. той е от първите журналисти на терен и остава няколко месеца след войната в региона отразявайки последствията от войната.

Творбите на Гилад могат да се проследят в  Instagram и twitter  @sadegilad. Новата му фото книга може да разгледате на website:  giladsade.com.

Авторът сам споделя: „Тази фотоизложба ще Ви отведе в неповторима земя, в която живеят горди етнически арменци, населявали я повече от 3000 г. Земя с изключителна култура, с огромен потенциал, известна на малцина, мистериозна за останалата част от света. Регионът Хадрут в автономията на Нагорни Карабах разказва най-интересната история в разпадналия се Съветски съюз.

Разположена между империи, преживели монголското, персийското, турското нашествие и съветския период, черната планинска градина е разполовена в края на Кавказките планини.

Комплексът от църкви и манастири в региона са построени по върховете на планината и в долините около селищата. Всички са ползвани като верига за комуникация и защита в планината, която практически не може да се прекоси.

Снимките илюстрират историята на арменците и църквите. Фотографията на църквата Гадарованк в южен Нагорни Карабах е от район превзет от Азърбайджан по време на войната в Нагорни Карабах през 2020 г.

Планината Хадрут е горда като хората, загубили домовете и наследството си през войната. Това е една от най-забравените дестинации в света.“

 

 

Галерия Възраждане Ви кани на изложба живопис „Нео - романтизъм. Пейзажи от Аркадия“ на Стефан Балтов. Откриването ще бъде на 11.05.2021 г., вторник от 18:00 ч., в двора на галерията.

 

“Новата изложба на Балтов ни води в магичната и мистична страна Аркадия. Място за светлина, чистота и идеалистичност. Там светли и нежни същества се реят в пространството, населявайки го с безплътна доброта. Не са ли тези картини едно бягство от убогото ни съвремие!? Бягство от грубостта, грозотата, от кича в който сме затънали. Нежността в творбите ще достигне ли до сърцата и умовете ни, заградени с бодливата тел на страха, безвремието и безнадеждието. Елате и проверете!” – призовава галеристът Краси Алексиева.

 

Картините ще можете да разгледате, на живо, в салона на галерията, при спазване на всички противоепидемични мерки, също така на сайта и на фейсбук страницата на галерията през следващите три седмици – до 31.05.2021 г.

 

Стефан Балтов – биография:

 

Роден през 1967 г. в Бургас, България.

 

1990 завършил Институт по изобразително изкуство – Дупница, България

 

По-важни изложби и награди :

 

1991 - галерия "Kunstverein Friedrichstadt" - Берлин

 

1992 - самостоятелна изложба в "Kultur Festival” - Лунд, Швеция.

 

1993 - 1997 – картини, изложени в годишният Есенен салон- Шипка 6.

 

1994 - галерия "Slavena" - Варна

 

От 1995 досега - участия в Международно Биенале - Габрово  (1997- награда за  млад автор)

 

1996 - галерия "Lenten" - Епсе, Холандия

 

1997 - галерия  "De twee pauwen" - Хага, Холандия

 

1993 - 1999 - галерии "CE" - Бирмингам, Атланта, Ню Орлеанс - САЩ

 

2004 - галерия “Ценител" - София, България

 

Май 2006 - национална изложба “ Живописатира” - награда на СБХ

 

Декември 2007 – студио “ Wilke” – Кейптаун, Южна Африка

 

Член на СБХ, секция „Живопис”.

 

 

С колективна изложбата “Зоологическа градина на земните удоволствия” в петък, 7 май, ще бъде открит Австрийският културен павилион FLUCA за изкуство в градска среда.

 

Първата трансформация на огледалния контейнер тази година ще бъде зоопарк със свободен достъп. Анималистичното пространство ще покаже неопитомени аспекти на човешката психика, опитвайки се да ги трансформира и осмисли.

 

Изложбата “Зоологическа градина на земните удоволствия” е създадена от Роси Исор (Rosie Eisor), Алина Папазова и Александра Георгиева (sa6ettu). Поканени да представят съвместен проект за откриването на FLUCA 2021, трите създават една “психеделична зоологическа градина - зона на бягство и спокоен пънк”.

 

В желанието си да излязат от все по-тясната рамка на съвременния социален живот, художничките предлагат формула за трансформация с помощта на митологията и психоанализата, на животински и зооморфни образи, които затварят в абстрактна клетка. Съвместната им инсталация във FLUCA представя ограничената й среда като място за бягство - метафора на съществуването ни днес.

 

Освен изложбата “Зоологическа градина на земните удоволствия”, която ще оживи FLUCA през месец май, през 2021 авторките й ще въвлекат в сюжета на огледалния контейнер и трите “енцита” - емблематичните градски мебели от двора на MuseumsQuartier във Виена, запазена марка на FLUCA.

 

Тази година FLUCA и нейният организатор фондация “Отворени Изкуства” канят за куратор визуалния артист Вълко Чобанов, който миналата година във FLUCA реализира изложбата “particular impulse/особен импулс”.

 

“Изкуството за мен е забавление. Повечето от това, което правя, е комбинация от послания и представлява коментар на социална и институционална реалност, с която се налага да работя. Мотивацията ми да продължавам да се занимавам със съвременно изкуство се дължи на голямото ми желание за промяна в начина, по който хората в България гледат на него”, споделя кураторът на FLUCA 2021 и носител на награда BAZA за 2019.

 

По традиция, първата изложба във FLUCA ще бъде открита с парти. За музиката ще се погрижат DJ Robothko и Aliks Akantha.

 

Страница 1 от 1882

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…