Стартира последния археологически сезон на сакралното за Пловдив място

Социализират обекта без бутафории и без музейна част

От Археологическия музей искат контрол и ред на върха на Трихълмието, край на бирата по крепостните стени

Божидар Димитров да извади Небет тепе от списъка с обекти за реконструкция и да забрави, че на сакралното за Пловдив място могат да се изграждат крепости и кули. Това е изводът от старта на последния археологически сезон на върха на Трихълмието, даден днес от кмета Иван Тотев и директора на Археологическия музей. И двамата заявиха в прав тест, че бутафория на на Небет тепе няма да има.

Надяваме се това да е последната година на разкопки тук. Нужно е да съберем пълната информация какво представлява Небет тепе, след което ще продължим работата си тук. Искаме да разкажем съответната история със съответните маршрути на място. Не предвиждаме никакви хипотези, никакви бутафории или нещо извън истината, която съществува тук. Ще реализираме проекта по социализиране на Небет тепе заедно с Археологическия музей в посока това, което е останало тук, да бъде показано и подредено. Няма да се търси акцента в определен исторически пласт, а ще се разказва цялата история на мястото, подчерта кметът Тотев.

Паралелно с разкриване на непроучваните зони в западната част, ще се работи по облагородяване  на съществуващите, но занемарени маршрути към Небет тепе. Има и общ проект с арменското настоятелство за свързване на арменската църква с върха чрез изграждане на стълби с панорамни площадки. Ще бъде оправен пешеходния маршрут до Небет тепе от площад Шахбазян. Съвсем скоро се очаква той да бъде осветен. Намеренията на общината са обектът да е социализиран до 2019г., като достъпът до него ще е свободен. Не предвиждаме да има вход или пък музейна част, допълни градоначалникът.

Тук ще е връзката на Небет тепе с арменската църква 

Вход може и да няма, но трябва да има контрол на достъпа, каза веднага след кмета директорът на Археологическия музей и ръководител на разкопките на Небет тепе Костадин Кисьов. Той подчерта, че трябва да бъде въведен ред. Това трябва да е туристически обект, а не да цари пълна свобода и безконтролност. Младежи идват тук, за да драскат по стените със спрейове, получават се пропадания на градежи, събарят се камъни. Вероятно ще има такива, които няма да бъдат съгласни и ще протестират, но обектът трябва да се загради и да има контролиран достъп, тъй като това е паметник от национално значение, заяви Кисьов и даде знак, че наближава края на бирата по крепостните стени на Небет тепе.

При сондаж в тази част открихме голям зид на известна дълбочина, вероятно става въпрос за някакъв храм.Разкопките ще приключат през септември, отбеляза още той. И на финал заяви пред Под тепето, че е запознат със списъка на Божидар Димитров за национални обекти за реконструкция, но за Небет тепе опасност няма.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…