Print this page

Археолозите ги датираха от втори-трети век

Скулптурите са били на важни люде и са стърчали високо в древния Филипопол

3 мраморни статуи в рамките на няколко дни откриха археолозите, които напредват в разкопките на Форума пред  Централна поща. Екипът на Елена Кесякова попадна на де от удивителните артефакти рано сутринта. Едната от статутите е бюст, другата е торс от скулптура в цял ръст. Тяхното местоположение в живия древен град е било нависоко и затова днес се е получила възможността те да бъдат извадени и да се види какво представляват. Кесякова разказва още, че находките са в добро състояние с добре изработени граферии на мантиите, което показва, че са статуи, които принадлежат на форумния комплекс. На този етап ги датират от втори-трети век. Статуите все още не са почистени, така че тепърва ще се разберат точни подробности от техния произход. Най-важното за тези мраморни композиции е , че са стояли в ареата, където всъщност са били статуите на императорското семейство и на личности, които са допринесли за развитието на града и които се очаква също да бъдат открити.

Намерените находки са прибрани, тъй като слънцето е доста силно и може да ги повреди. След време те ще бъдат показани. Преди няколко дни е била открита и друг торс от статуя, която по всичко личи, е била на важен магистрат.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…