„Ако има тук протест, аз ще дойда на протеста. Разрухата ли предпочитате?“, попита той журналисти, които му задаваха провокативни въпроси

Вчера получих заплаха , че ще бъда обект на огромна критика от пловдивски медии. Тези заплахи не минават при мен, не съм лесен за заплашване, заяви културният министър

„Това нещо няма да го допусна. Въобразят си, че по този начин, бидейки служебен министър, ще предприема една лекота, но това е част от историята на града. Бранете си града! Бранете си историята! Това е част от националната история, не трябва да го допускаме. Колко опита бяха през годините, не само в Пловдив, а в цяла България”.

Това заяви пред журналисти служебният министър на културата Велислав Минеков, дошъл по спешност в тютюневия град днес. Той пристигна от столицата, след като се разбра, че днес започна събарянето на втори тютюнев склад, благодарение на издаден от местната власт „План за безопасност и здраве”- сградата на „Галакси инвестмънт груп” на ъгъла на „Г.М.Димитров” и „Екзарх Йосиф”, която към момента все още не е паметник на културата, но върви процедура за статут.

По същият начин се разруша и складът на „Христо Боте”51, въпреки, че днес  Специализиран експертен съвет по опазване на недвижимото културно наследство реши, че вековната постройка става единичен паметник на културата от местно значение. Процедурата обаче все още не е приключила, а днес министър Минеков и директорът на НИНКН арх. Петър Петров видяха с очите си как багер унищожава и малкото останало от сградата на „Кепитъл Холдинг Груп”.

Служебният културен министър първо се спря на склада на „Г.М.Димитров”. На място дойдоха директорът на пловдивската полиция и областният управител.

„ Сградата не трябва да се оставя така. Трябва да се изпълнят всички задължения и предписания. А не да живее в опасност”, заяви Минеков.

На реплика на местен журналист, че сградата не е културна ценност, Минеков отговори: „За кого не е културна ценност? За вас?”.

„По документи и статут, явно имаше очаквания, че ще мине през Специализиран съвет, и точно затова се започват тези действия. Защото тогава статутът вероятно щеше да бъде друг. Защо няма досега статут? Обяснявам си го с министри, които са проспали това, дали без да искат или не… Проблемът тук е от 2009г. Не мога да кажа колко е опасна тази сграда. Не изглежда в добро състояние, не ще и дума. Вчера получих заплаха , че ще бъда обект на огромна критика от пловдивски медии. Тези заплахи не минават при мен, не съм лесен за заплашване”, отбеляза министърът.

Съдейки по поведението на някои медии на място, не е бил подведен.

„Не мога всяка седмица като линейка да идвам в Пловдив”, допълни той.

„Нормално ли е да желаете разруха върху нашата история”, попита той журналисти, които го атакуваха с въпрос дали е нормално директорът на НИНКН да присъства в работно време на протест. „Ако има тук протест, аз ще дойда на протеста. Разрухата ли предпочитате? Като не искате разруха, и аз ще бъде на всеки един протест, независимо кой го интересува. Бъдете сигурни”, заяви той.

„ Ще взема такива мерки, че да не летя всяка седмица до Пловдив. Това няма да го разреша. При мен това нещастие няма да се случи. Това не е беда само за архитектурата и историята на Пловдив, но и желание за удар върху служебното правителство”, подчерта още той пред склада на „Г.М.Димитров” и „Екзарх Йосиф”.

„Корупцията победи навсякъде, така е”, репликира министърът пореден журналистически въпрос.

След което стигна пеш до другата сграда, която се събаря с „План за безопасност и здраве”- тази на „Христо Ботев” 51. Въпреки днешното решение на Специализирания експертен съвет, че складът придобива статут на единичен паметник на културата от местно значение, багер продължаваше да срива постройката. А се оказа, че министърът на културата няма какво да стори законово, за да го спре, тъй като процедурата не е завършена.

„ Това ли искате? Разруха! Тази сграда е преживяла Чирпанското земетресение”, отбеляза пред сриващия се пред очите му склад на „Христо Ботев” министър Велислав Минеков.

1 comment

  • Comment Link Morsy Basem    Morsy Basem Сеп 08, 2022

    السلام عليكم ورحمة الله وبركاته حفظنا وارزقنا!

    أود أن أشكر الاتحاد الأوروبي. لإعطائي قرضاً بقيمة 5000 دولار قبل عيد الأضحى. لقد سددت القرض في 03/08/2022. قررت التقدم بطلب للحصول على قرض آخر بقيمة 95000 دولار ؛ أعطتني الشركة أيضًا القرض وأرسلته إلى حسابي ؛ لقد تلقيت القرض للتو في غضون ساعتين ، قررت مشاركة شهادتي هنا لأولئك الذين يحتاجون حقًا إلى قرض عقاري أو قرض شخصي ، يجب الاتصال بهم على EuropeanUnion_loansyndication@outlook.com أو whatsapp: +393509828434 للرد الفوري. هم صادقون وجديرون بالثقة ومحترمون. لا يحتاجون إلى أي رسوم قبل إرسال القرض الخاص بك ، قم بتطبيق القرض الخاص بك معهم.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…