Той е собственост на „Галакси инвестмънт груп“, които действат с документ, издаден от район „Централен“

Складът е част от Групова културна ценност, а днес трябваше да бъде обявен и за единична, но е изваден от списъка от министър Минеков

 

В момента, в който върви Специализирания съвет по опазване на недвижимите културни ценности (НКЦ), който взе решение складът на улица „Христо Ботев“ 51 да бъде обявен за единична културна ценност, багери влязоха и във втори склад в Тютюневото градче на Пловдив. Жертва на унищожението става сградата на ъгъла на улиците „Г. М. Димитров“ и „Екзарх Йосиф“, който пострада от пожар преди 6 години.

Багерът днес разрушаване вътрешна стена, както и част от страничната фасада на красивата сграда от началото на миналия век.

„Под тепето“ научи, че бутането става отново по схемата от преди седмица със склада на „Христо Ботев“ 51 – чрез „План за безопасност и здраве“, като този път документът е издаден от район „Централен“. Интересно е, че планът е от края на миналата година, но инвеститорът е взел решение да го изпълни днес, 1 септември. Собственик на сградата е „Галакси инвестмънт груп“.

Събарянето съвпадна с провеждането на самия Специализиран съвет по опазване на НКЦ. На него бе решено спешно да бъдат пратени експерти от Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“, тъй като сградата е част от ансамбъл – групова културна ценност.

По същото време в свой пост от фейсбук архитект Петкана Бакалова коментира, че сградата е трябвало да бъде обявена за единична културна ценност днес. Служебният министър на културата Велислав Минеков обаче е изкарал общо шест склада – сред които и този на „Г. М. Димитров“ и „Екзарх Йосиф“ – от дневния ред на специализирания експертен съвет. „Защо не са включени тези сгради, за да получат статут, който да ги защитава“, пита тя в социалните мрежи.

Изключително интересно е как сградата не е попаднала в дневния ред, тъй като беше напълно ясно, че тя трябва да влезе в списъка и да получи статут още днес по същия начин, по който това се случи със склада на „Христо Ботев“ 51.

Така днес ситуацията е идентична със тази от преди седмица и склада на улица „Христо Ботев“ 51. Все пак дори без окончателно получен статут, тези сгради попадат в зона под защита, но изглежда с документа „План за безопасност и защита“ може да се предприемат такива действия срещу културни ценности.

1 comment

  • Comment Link Morsy Basem    Morsy Basem Сеп 08, 2022

    السلام عليكم ورحمة الله وبركاته حفظنا وارزقنا!

    أود أن أشكر الاتحاد الأوروبي. لإعطائي قرضاً بقيمة 5000 دولار قبل عيد الأضحى. لقد سددت القرض في 03/08/2022. قررت التقدم بطلب للحصول على قرض آخر بقيمة 95000 دولار ؛ أعطتني الشركة أيضًا القرض وأرسلته إلى حسابي ؛ لقد تلقيت القرض للتو في غضون ساعتين ، قررت مشاركة شهادتي هنا لأولئك الذين يحتاجون حقًا إلى قرض عقاري أو قرض شخصي ، يجب الاتصال بهم على EuropeanUnion_loansyndication@outlook.com أو whatsapp: +393509828434 للرد الفوري. هم صادقون وجديرون بالثقة ومحترمون. لا يحتاجون إلى أي رسوم قبل إرسال القرض الخاص بك ، قم بتطبيق القرض الخاص بك معهم.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…