Print this page

Българският скулптор Величко Минеков е издъхнал на 93 години

Часове преди синът му Велислав Минеков да положи клетва за втори път като служебен министър на културата

Скулпторът Величко Минеков е починал на 93-годишна възраст днес, съобщиха негови близки.

Величко Минеков

Това се е случило часове преди синът му Велислав Минеков да положи клетва като служебен министър на културата за втори път.

Една от най-известните му творби е паметника на Майка България на площад Съединение в Пловдив. Монументът е с размери 12 метра и включва фигура на млада жена, вдигнала над главата си лавров венец, олицетворяваща Съединението на страната и две величествено разперени крила на птица символизиращи стремежа към единство и поривът на българите за свобода на двете разединени части – Кнюжество България и Източна Румелия - в годините между 1878 и 1885 г. Венецът е символ на постигнатата победа. Монументът е съвместно дело на скулптора Влечко Минеков и на архитект Лозан Лозанов.

Влечко Минеков е роден на 13 октомври 1928 г. в пазарджишкото село Мало Конаре. Учил в ВИИИ „Николай Павлович“ в София при проф. Андрей Николов и проф. Марко Марков. Завършил е в класа по скулптура на проф. Любомир Далчев.

От 1964 година е преподавател по скулптура в Художествената академия. Сред учениците му са скулптори като Александър Хайтов, Димитър Борисов, Димитър Найденов, Живко Дончев, Иван Русев, Рая Георгиева, Светлин Николов, Спас Киричев, Христо Харалампиев.

Той бе известен общественик и депутат в Осмото и Деветото Народно събрание, в периода 1982 – 1990 година.

Минеков е част от близкото обкръжение на Тодор Живков, известно като „ловната дружинка“ и действащо като неформален съветнически щаб. Заради това е бил първи заместник-председател на Съюза на българските художници и член на бюрото на Комитета за култура.

Негово дело е паметника на бившия първи в родния му Правец, както и "Арка на свободата" на Беклемето.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…