Това е едно от най-големите постижения в историята на родната ни дипломация

На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз Фердинанд приема титлата цар. Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Няколко били причините, които довели до благоприятния развой за дотогава васалната България. През лятото на 1908 г. младотурска революция избухва в Османската, по това време пък Австро-Унгария - една от Великите сили, наложили Берлинският договор, се готви да анексира двете от провинциите на империята - Босна и Херцеговина - т.е. да го наруши. Затова и българският княз Фердинанд, по време на гостуване във Виена, се обръща директно към император Франц-Йосиф да съгласуват действията си. В същото време по железопътните линии се въздига стачка и българското правителство използва момента, за да ги конфискува. . Това, както и инцидент от края на август, при който българският официален представител в Цариград– Иван Гешов– е демонстративно пренебрегнат от османските власти при честванията на рождения ден на султана, води до влошаване на българо-османските отношения.

На 16-и септември българското правителство окончателно взима решение независимостта да бъде обявена. За първоначална дата е определен 21-и септември 1908 година. Това е провокирано от опасенията за колективни действия на Великите сили спрямо България, особено имайки предвид споровете по въпроса за железниците. На деня князът се завръща в България след посещение във Виена и на 22-и септември, при подобаваща тържественост Независимостта на България е обявена в църквата „Свети Четиридесет Мъченици“ в град Търново. Там, в присъствието на министрите пред събралото се множество, царят прочита предварително подготвения манифест. Целият български народ ликува. България вече е независимо царство, а Фердинанд получава титлата цар. Бързо вестта достига до всички краища на страната, където се провеждат радостни шествия. Актът от 22 септември превръща България в пълноправен член на международната общност, а освен това дава надежда за постигането на националното обединение. След Велико Търново Князът и министрите се отправят на юг и през Габрово, Шипка, Казанлък, и Стара Загора пристигат в Пловдив. Посрещнати са от специално издигната триумфална арка до Офицерския клуб в началото на ул. Иван Вазов.

Обявяването на независимостта е едно от най- големите постижения в историята на родната ни дипломация. Макар че сме свикнали да го приемаме като един напълно формален акт, то е сред един от онези моменти, които трябва да помним, и с които трябва да се гордеем.

Източник: Lost in Plovdiv

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…