Според историческите сведения първите пловдивски публични бани край Марица отварят врати още през 1882

Разказвали сме ви за времето, когато в Пловдив е имало пристанище и река Марица е била важна артерия за преноса на стоки и хора. Наскоро пък ви разкрихме как тя често е предпочитана за риболов и социализация, особено през по-топлите месеци. В последните години пространството около бреговете ѝ бе облагородено и тя все по-често се превръща в любимо място за разходка като алтернатива на все по-пренаселените централни паркове и Гребния канал.

С настъпването на летния сезон обаче, няма как да не припомним и опита да бъде създаден и градски плаж през 2015-а година. Всъщност идеята съвсем не е нова, защото според историческите сведения първите пловдивски публични бани край Марица отварят врати още през 1882. Тогава Пловдив е столица на Източна Румелия. В десетилетията след това няколко други плажове се оформят на различни места покрай реката и те стават предпочитано място за прекарване на свободното време на пловдивчани. След 70-те интереса към тях значително намалява. За период от поне 50 години обаче, да идеш на плаж край Марица е било въплъщение на думата “густо”.

За разлика от сега, тогава Марица е била доста по-пълноводна и басейните се пълнили с вода от нея. Двете речни къпални побирали около 5 хиляди души. И освен басейни в тях имало парк за разходка, футболно игрище, детска площадка и денонощен ресторант, за който пивото се носело специално от София. Били са извън коритото, може би на 10-20 метра от брега на реката. През 1950-а година плажовете били закрити поради намаления интерес на гражданите към тях.

Повече от 50 години по-късно екипът на Архитектурната седмица се изкуши да възроди тази пловдивска традиция през 2015- година Идеята бе временният плаж с басейн да бъде реализиран върху сухите пясъчни наноси в коритото на реката. Съвместно с екологични организации се организира акция по почистването на коритото на реката и след това избраното място бе засипано с допълнителен речен пясък. Изгради се и бар и сцена, на която се организираха различни музикални прояви за забавление на пловдивчани и гостите на града под открито небе. Пространството се откри през август и бе на разположение малко повече от месец.

Днес малцина може би си спомнят за него, но все по-често около реката забелязваме компании активно почиващи на пикник и сладка раздумка. Разбира се, къпането би било доста опасно поради теченията, но един градски плаж край реката би бил чудесна възможност за нейната интеграция в градския живот.

Източник: lostinplovdiv.com

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…