Print this page

Внушителната сграда се намира на източния склон на Джамбаз тепе и е била истинско средище на културния живот през миналия век.

Построена е през втората половина на XIX век и представлява двуетажна симетрична сграда с доста големи размери.

В миналото фасадите на дома са били богато изписани. Нейн първи собственик е бил Георги Кацигра. Предполага се, че сградата е била временно консулство на Австро-Унгария.

Къщата има и забележителна вътрешна декорация – резбовани тавани в стаите и салона, украсени с геометрични форми и плетеници.

Както отвътре, така и отвън, тя е била изписана по одрински маниер.

Смята се, че доста наподобява като архитектура Ослековата къща в град Копривщица.

Стамболян е основно реставрирана през 1962 г. и след това бива предоставена на Съюза на българските художници.

По това време те отделят една от стаите за ателие на тогава тепърва прохождащият в сферата на изкуството Димитър Киров. Постепенно сградата се превръща в истински международен център на културния живот под тепетата, където са се организирали многобройни пленери и изложби.

От 2010-а г. в красивата възрожденска къща е разположена постоянната експозиция с произведения на Димитър Киров – ДиКиро. Творческите му постижения са в сферата на изящното и декоративно - монументално изкуство.

На двора са представени и мозайки на тема "любими градове".

Източник: Lost in Plovdiv

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…