В полунощ на 5 януари запчна тридневният празник Водици, посветен на пречистващата сила на водата. Той е разделен на три части – стартира ден преди Йордановден с наричането на водата, продължава с Богоявление и завършва с Ивановден. Въпреки връзката с църковния календар, празникът Водици води началото си от дълбока древност, когато по нашите земи дедите са се водели "езичници".

Той е свързан с вярата в очистителната, целебната и магическата сила на водата, нейната способност „да помни” и с преклонението на хората пред животворящата ѝ същност. Старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва „да чува“ и да сбъдва!

Когато се здрачи достатъчно навън на 5 януари вечерта, се налива вода в котле. Ако нямате вкъщи такова, може да се използва чаша или малка тенджера. Желателно е избраният съд да не е пластмасов. Водата се изнася навън – на двора, на балкона или на перваза на прозореца. Хващате съда с две ръце и притихвате малко с водата. Оставете я да ви усети. Подишайте свежия въздух с нея. Поздравете я и й кажете името си на глас. Постойте още малко така, а след това се приберете вкъщи. Нека водата да остане няколко часа под небето, за да се „измълчи“ и пречисти.

Точно преди полунощ излезте отново при нея, тогава силата ѝ става най-голяма. Отново хванете съда с две ръце. Помислите кое е най-голямото ви желание и го изречете на глас пред водата. Притихнете и постойте с нея. Опитайте се да видите това желание. Опитайте се „да видите“ тази картина във вашата вода. И отново на глас кажите най-старото и силно наричане: „Реченото ми да бъде сторено!“ После покрийте водата с чиста кърпа (по възможност бяла) и се приберете.

В утрото на 6 януари, първо идете при водата. Измийте си очите с нея и отпийте. После пак… Склонете чело пред нея и ѝ благодарете, а след това я приберете. Можете да я изпиете цялата или по-малко, да наръсите с останалото от нея дома си, да полеете цвете.

Вярва се, че наречената вода носи енергията на желанието ви и то ще се сбъдне.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…