Множество архитектурни елементи от златните години на Агората на Филипопол чакат своя нов живот

 

Тео Караколев

 

Работата по Форум-север напредва дори в студените дни и е видима за всички пловдивчани по Главната. По всичко личи, че само до месеци ще можем да се радваме на новата връзка на пешеходния център с Епископската базилика през северната част на античния пловдивски централен площад. Той ще бъде социализиран по подобие на Форум-изток – археологията между Пощата и Цар Симеоновата градина.

Най-голямата част от археологическия комплекс обаче все още очаква своето възраждане. Обектът, станал известен като “Форум-юг”, който обхваща обаче както южната, така и източната част от централния площад на Филипопол. Структурата, която в последните години все повече се нарича от експертите поради спецификите си като “Агора”, тъне в бурени и забрава дълги години.

Обещанията и надеждите са това също да се промени в най-скоро време. През последните месеци се работи по оформянето на документалната част за възраждането на обекта. Предстои проектирането, след което избора на изпълнител и след това – реалната дейност по социализация и на тази част от площада.

ТУК ви предлагаме една кратка фоторазходка сред множеството богатства, които са струпани на обекта през годините.

Цялата фоторазходка може да проследите ТУК.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…