Коя е историческата личност, на която е кръстена най-популярната улица в арт квартала

Ако има централна артерия в творческия квартал, това определено е улица Христо Дюкмеджиев, на която животът кипи с пълна сила.  Малката уличка води началото си от площад Марукян, по-известен като Широкото, и след 30-ина номера свършва във входа към Старинен Пловдив – ул. Железарска. На тази кратка отсечка  са разположени едни от най-известните заведения под тепетата и на нея буквално може да отседнете, закусите, пиете кафе, обядвате и вечеряте, а накрая да приключите деня с бира или коктейл в ръка.

Кръстена е на една от големите пловдивски фигури, които обаче не са толкова популярни сред жителите на града. Христо Дюкмеджиев е роден в Дупница, но семейството му е от Самоков. Включвайки се в Освободителната война, той пристига в Пловдив, където дружината му бива разпусната. След това се връща за кратко в Самоков, но още след три години се установява трайно в Пловдив и отваря леярска работилница на сегашната улица, носеща името му. Тя се е намирала на номер 6, където той не само е работил, но е и живял.

Вторият му етаж е служил за централно място за срещи на Българския таен централен революционен комитет, който малко по-късноизвършва Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Често там е оставал и лидерът на организацията Захари Стоянов. Дюкмеджиев изработва печата на Съединението, а впоследствие взима участие и в Сръбско-българската война.

Две години след Съединението той се кандидатира и бива избран за кмет на Пловдив. Известен е със заслугите си за прокарване на първия водопровод от Родопите до града, преименуването на улиците с модерни имена вместо турските им наименования, както и организацията на номерирането им. По повод героичното си участие Опълчението, Освободителната и Сръбско-българската войни получава над 10 медала, а сред тях и специален орден от  княз Фердинанд. Интересен факт е, че самият той смята, че няма нужните заслуги за последния и затова го разменя за халба бира, което вбесява княза. Дюкмеджиев трябва да напусне Пловдив и да се върне в родния Самоков. Там също е избран за кмет за 4 години, където умира през 1905-а.

Днес улицата е най-оживената в Квартала и на партерния етаж в почти всяка от къщите има заведение. През по-топлите месеци вечерите е трудно да се разминеш от хора, а да си намериш свободно място за сядане отвън си е истинска шестица от тотото. Зимата тълпата със сигурност оредява, но мястото нито за миг не изгубва очарованието си.

Цялата галерия може да разгледате в Lost in Plovdiv.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…