Министерството на културата няма да финансира ремонта на киното, а общината няма средства да реализира проекта, спечелил архитектурния конкурс   

„Киното трябва да стане”, каза Здравко Димитров, но не поясни как това ще се случи, кога и откъде ще дойдат парите

Зам.-кметът Кирчев заговори за проблеми с авторските права

Ивайло Дернев

Министерството на културата ще инвестира средства в ремонта на Концертна зала и няма да отпусне финансиране за реконструкцията на кино Космос. Така съдбата на емблематичната сграда, която всички очаквахме да се върне към живот покрай енергията на проекта Европейска столица на културата, става напълно неясна.

Преди около месец кметът Здравко Димитров заяви, че има вариант държавата да инвестира в Космос и там да бъдат преместени активностите от „Борис Христов”, а Дома на културата да се превърне в Дом на операта, като така с едно движение можеха да се решат два тежки казуса. Това обаче очевидно няма да се случи, според сигналите на градоначалника от днес. Стана ясно, че финансиране за Космос няма. „Киното трябва да стане”, каза той, но не поясни как това ще се случи, кога и откъде ще дойдат парите.

По темата се изказа и зам.-кметът по финансите, който заговори за проблеми с авторските права и че заради тях има дело. Припомняме, че за сблъсък между общината и архитектите Тодор Абаджиев и Георги Бакърджиев, които откупиха авторските права за Космос от проектанта му арх. Любомир Шинков, предупредихме още през 2018 г.

„За авторски права си говорим в последните десет месеца и ако имаше такива досега Община Пловдив щеше да го знае. Много е общо по медиите да си говорим кой какво знае, че е направил и какво не е. Ние искаме да видим наистина документи. Ако трябва и след това и през съд да минем, няма проблеми, ние сме уверени”, коментира пред Капана.БГ темата през ноември 2018 г. бившият кмет Иван Тотев. В последствие той организира архитектурен конкурс, който излъчи победител. Паралелно с това общината плати 150 хиляди лева за разчистване на площада пред киното, който сега се е превърнал в нерегламентиран паркинг и вероятно ще остане такъв дълго време.

Смело можем да напишем, че няма шанс за елегантната постройка с най-големия кино салон у нас на арх. Любомир Шинков, защото очевидно тя вече не е приоритет за общината, особено с края на Европейска столица на културата. За имагинерния, мащабен и свръх скъп  Втори гребен канал се говори, но за Космос- не. Въпреки цялата гражданска енергия покрай спасяването на сградата, опитите за обживяване, архитектурните конкурси и многото приказки, скоро няма да видим киното ремонтирано и отворено.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…